Srijeda, 24.04.2024.

Vučić o ruskom priznavanju Donjecka i Luganjska: Osudit ću ih kada predsjednik Ukrajine osudi NATO agresiju na Srbiju 1999. godine

Utorak, 22.02.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas je u Monaku komentarisao aktuelnu političko-sigurnosnu krizu u Ukrajini, te je u tom kontekstu dao odgovor na pitanja kada će osuditi rusku odluku o priznavanju samoproglašenih republika Donjeck i Luganjsk.

Vučić je kazao da će to uraditi onda kada ukrajinski predsjednik osudi “NATO agresiju na Srbiju 1999. godine”.

Ovo je bio njegov odgovor na jučerašnji istup ukrajinskog ambasadora u Srbiji koji je kazao kako očekuje da Srbija osudi jučerašnje priznavanje samoproglašenih republika.

– Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstva sa nekima i mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine. Ali ako je već to tako ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsjednika svoje zemlje gospodina Zelenskog i da ga zamoli koliko večeras na televiziji da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom provele SAD, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje i ja sam siguran da će on to da uradi. Pa čim on to uradi ja ću sa radošću prihvatiti poziv i odgovoriti na njegove molbe, rekao je Vučić.

Istakao je kako politika Srbije ostaje vojna neutralnost, ali isto tako napominje da srbijanska politika nije neutralna i da neće odustajati od “tradicionalnih prijateljstava”.

– Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promjena, kazao je on.