Petak, 19.04.2024.

Ovo je čovjek koji je preokrenuo rat u Ukrajini. Nazivaju ga “željeznim generalom”

Ponedjeljak, 21.11.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Mjesecima su ukrajinske snage provodile preciznu protuofanzivu kako bi povratile južni grad Herson iz ruku ruskih okupatora – bez potrebe da se bore ulicu po ulicu.

Pod zapovijedanjem generala Valerija Zalužnogcilj vojske bio je rasporediti precizno zapadno topništvo kako bi se presjekle ruske opskrbne linije preko rijeke Dnjepar, dok su ukrajinski gubici svedeni na najmanju moguću mjeru pred puno većom ruskom silom.

Hirurški udari ciljali su skladišta oružja, zapovjedna mjesta i dva mosta koja vode na Krim kako bi se postupno izoliralo više od 20.000 ruskih vojnika. Strategija je kulminirala porazom Vladimira Putina kada su se njegove snage povukle iz Hersona i drugih dijelova pokrajine prije nešto više od tjedan dana, piše Financial Times, a prenosi Index.

Željezni general

Iza ove, ali i drugih velikih pobjeda Ukrajine na ratištu stoji čovjek kojeg Ukrajinci nazivaju “željeznim generalom”.

“Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on djeluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe tačke”, rekao je Vitalij Markiv, časnik Ukrajinske nacionalne garde koji je sudjelovao u protuofanzivi kojom su oslobođeni dijelovi teritorija u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. “Ovako djeluje vrhovni zapovjednik Zalužni”, dodao je.

Ko je Zalužni?

Rođen u gradu Novohrad-Volinski na zapadu zemlje, Zalužni (49) je diplomirao na lokalnoj strojarskoj školi 1993., dvije godine nakon što je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Kasnije je upisao vojnu akademiju u crnomorskoj luci Odesi, gdje je diplomirao 1997., piše Financial Times.

Bio je raspoređen u istočnu regiju Donbas nakon 2014., kada je Moskva tamo počela raspirivati ​​rat. Nedovoljno financirana ukrajinska vojska isprva je bila zatečena i izgubila je dijelove teritorija od separatista koje podržava Rusija. Ali ovdje su se kijevske trupe pregrupirale i očvrsnule u bitkama – i ovdje je Zalužni stekao svoju reputaciju.

 Jednom je prilikom prebacio topništvo preko “gotovo neprohodnih terena” kako bi digao u zrak skladište oružja, prisjetio se general-pukovnik Mihailo Zabrodski, bivši Zalužnjijev zapovjednik. “Radio je majstorski”, rekao je Zabrodski. Akcija je bila toliko brza da neprijatelj nije stigao reagirati.

Ostatak njegove biografije pročitajte OVDJE.