Četvrtak, 28.03.2024.

Skupština KS / NiP i SDA bore borbu ‘prsa u prsa’; Ovu su uporedne biografije prvih pet kandidata obje liste

Srijeda, 21.09.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Malo više od deset dana ostalo je do održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine koji će biti održani u nedjelju 2. oktobra.

Građani naše zemlje biraju članove Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, entitetskih parlamenata kao i zastupnike kantonalnih skupština.

Centralna izborna komisija BiH ranije je verificirala liste kandidata za Skupštinu Kantona Sarajeva, a stranke koje očekuju najviše mandata su Stranka demokratske akcije (SDA) i Narod i pravda (NiP).

Trenutno SDA ima 7 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a NiP 8.

Nakon Općih izbora održanih 7. oktobra 2018. godine, u klupe Skupštine Kantona Sarajevo je izabrano 35 zastupnika; SDA – 10 mandata, Narod i pravda – 6 mandata, Naša stranka – 5 mandata, SDP – 4 mandata, SBB – 4 mandata, Demokratska fronta – 3 mandata, Nezavisna bosanskohercegovačka lista – 2 mandata, BOSS – 1 mandat.

Na ovogodišnjim Općim izborima za Skupštinu Kantona Sarajevo SDA glasačima nudi 40 kandidata , a listu predvodi Mahir Dević iza kojeg slijede Sebija Izetbegović, Faruk Kapidžić, Haris Zahiragić i Smiljana Viteškić.

Listu Naroda i pravde predvodi Elvedin Okerić, akutelni predsjedavajući Skupštine. Druga na listi je Arijana Memić, a odmah potom Kemal Ademović, Aljoša Čampara i Danijela Kristić.

Mahir Dević – Biografiju Mahira Devića nije moguće pronaći. Obnašao je funkciju direktora osnovne škole “Stari Ilijaš”. Ovo mu je prvi mandat u Skupštini KS. Član je ilijaškog Općinskog vijeća u više mandata. 2018. godine je bio dužan Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) dostaviti imovinski karton, a u kojem je naveo kako njegova godišnja primanja iznose 29.308 KM. U taj iznos uračunate su plate, naknade, honorari i drugi vidovi zarade. Samo dvije godine poslije Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo zatražio je od nositelja javnih funkcija da im dostave podatke o svojoj imovini. Nekim čudom godišnja primanja Mahira Devića naprasno su porasla na 42.000 KM. Zastupnik SDA potrudio se da pojasni Uredu za borbu protiv korupcije KS kako u primanja koja iznose 42.000 KM spadaju plate, paušali i pčelarstvo. Javnosti je od ranije poznato da se Dević bavi pčelarstvom, ali građani generalno nisu znali da upravo pčele omogućuju Deviću ovoliku zaradu jer drugi pčelari od prodaje meda ne mogu zaraditi ni približno koliko može zaraditi bivši direktor, aktuelni zastupnik i pčelar Mahir Dević.

Elvedin Okerić – Rođen je 1979. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Na izborima 2014. god. izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. Predsjednik je Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo i član Tima za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo. Jedan je od osnivača Naroda i Pravde. Na Osnivačkoj skupštini održanoj 12. marta 2018. godine izabran je za potpredsjednika Naroda i Pravde.

Trenutna pozicija; Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Imovinski karton je dostupan online, a prijavio je godišnji prihod od 31.704 KM te da ima zemljište od 362 kvadrata i vozilo.

Sebija Izetbegovićportal biografija.info piše; Sebija Izetbegović je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesorica na Medicinskom fakultetu. Rođena je 6.4.1960. u Golubovcima blizu Podgorice. U Sarajevu je završila osnovnu školu i III Gimnaziju, a nakon toga Medicinski fakultet u Sarajevu. Za vrijeme rata je pohađala postdiplomski studij u Zagrebu, od 1992. 1993. i u Sarajevu od 1992. do 1994. godine. Supruga Bakira je upoznala 1982. godine u Sarajevu. Imaju jedno dijete, kćer Jasminu koja je rođena 1984. godine.

Sebija je od 3.10.1996. godine do 10.10.1998. godine bila asistentica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu iako je imala prosjek ocjena 7,38, a prema tada važećem Statutu Medicinskog fakulteta, asistent je mogao biti kandidat koji ima odgovarajuću školsku spremu i prosječnu ocjenu najmanje osam iz cijelog studija.

Od 11.4.2002. do 29.11.2007. godine je radila kao docent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a 23.1.2012. godine postaje vanredna profesorica i šefica Katedre za ginekologiju i akušerstvo na istom fakultetu. 2014. godine postaje redovna profesorica u toj obrazovnoj ustanovi.

Sebija Izetbegović je početkom 2016. godine imenovana za generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. S obzirom na to da je bila jedini kandidat, Upravni odbor je 8.1.2016. godine potvrdio njeno imenovanje.

Arijana Memić – rođena je 6. septembra 1995. godine. Na Općim izborima 2018. izabrana za zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo, a dobila je preko 8.000 glasova. Ovo joj je prvi mandat u Skupštini i, generalno, prvo političko iskustvo. Prilikom predstavljanja za ovogodišnje Opće izbore napisala je: “Započeli smo posao, donijeli smo zakone poput onog o prevenciji i suzbijanju korupcije, Zakon o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora KS. Redefinisali smo uloge i poslove nadzora nad radom uprave policije i policijskog komesara kroz izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima KS. Zato, večeras službeno objavljujem da sam kandidatkinja za zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo. Moje inicijative i upite, kao i one mojih kolega i kolegica iz Skupštine, možete vidjeti na ovom linku:https://skupstina.ks.gov.ba/pitanja-inicijative-po-zastupniku?body_value=&field_odgovoreno_ Moje ime možete naći na 2. mjestu liste Naroda i pravde, koja mi je već 2018. godine pružila šansu i strukturalnu podršku, a zauzvrat nije tražila moje članstvo”

Zastupnica Arijana Memić ima godišnja primanja u iznosu od 29.000 KM. Od nepokretne i pokretne imovine nema prijavljeno ništa, dok njen otac Muriz posjeduje kuću sa okućnicom i poljoprivredno zemljište, automobil i teretno vozilo.

Faruk Kapidžić rođen je 1971. godine u Sarajevu gdje je završio Osnovnu školu “Miljenko Cvitković”, Tehničku školu i Arhitektonski fakultet, koji je prekinuo u maju 1992. godine, jer se priključio Armiji RBiH, u kojoj je bio do demobilizacije, decembra 1995. U novembru 1995. nastavlja studij i diplomira 1999. godine kod mentora prof. dr. Hajrudina Zagore. Od 1996. godine počinje raditi u tek registrovanoj firmi ADS studio gdje radi i uči arhitekturu i prostorno planiranje kao saradnik velikim arhitektonskim imenima kao što su Ahmet Kapidžić, Hasan Ćemalović, rahmetli Ahmet Đuvić, pokojni Nikola Masle, Amir Polić, Ludimil Braco Alikalfić, rahmetli Edhem Kapidžić. Po zanimanju je diplomirani inžinjer arhitekture, zaposlen u privatnoj firmi od 1996. do danas kao projektant planer, nadzorni inžinjer i vlasnik i direktor, gdje radi i danas. U periodu od 24 godine sa svojim timom je uradio više od 100 projekata od kojih se polovina izvodi i pušta u namjenu. Učestvuje na 20 konkursa od kojih je nekoliko bilo prvonagrađeno, a neki su kasnije i izvedeni, Olimpijski Bazen Otoka u Sarajevu, Islamski centar u Zenici. Godine 2003. i 2005. dobio je nagradu nagradu za Ideju na godišnjim izložbama Colegium Artisticum, a 2006. Grand Prix za Arhitekturu. U februaru 2004. zajedno sa ocem Ahmetom nominiran je za Aga Khan-ovu nagradu za Arhitekturu za rekonstrukciju i revitalizaciju ratom devastiranog objekta Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Radio je kao asistent vanjski saradnik na Arhitektonskom Fakultetu u Sarajevu na predmetu javne zgrade. U svom birou zapošljava četiri radnika i radi na nekoliko već započetih projekata u Sarajevu, Tuzli i Podgorici. Bio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kemal Ademović – Rođen je 1961. godine u Srebrenici. Pravni fakultet završio je 1992. godine u Sarajevu. Godine 1980. zapošljava se u Policiju BiH, a u Specijalnoj jedinici je kao policajac specijalac od 1982. godine. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, aprila 1992. godine, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, kao komandir čete, a kasnije kao zamjenik komandata predvodi Specijalnu jedinicu u neposrednim borbama i postaje jedan od najznačajnijih organizatora odbrane Sarajeva. Od januara 1994. godine unaprijeđen je na mjesto komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Postaje poznat kao hrabri komandant sa prve linije. U ratnom periodu je odlikovan najvišim priznanjima Oružanih snaga RBiH Zlatnom policijskom značkom i Zlatnim ljiljanom. Nakon rata, 1996. postaje direktor Agencije za istraživanje i dokumentaciju – AID, na čijem čelu ostaje do 2001. Obnašao je funkciju savjetnika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Od 2010-2014. godine izabran je za zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo kada je imenovan i za zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS, a 2014. godine obnovio je mandat zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo. Jedan je od osnivača „Naroda i Pravde“. Obnašao je poziciju političkog direktora Naroda i Pravde, a na Kongresu 2021. godine izabran je za prvog zamjenika predsjednika Naroda i Pravde.

Haris Zahiragić – na svom Facebook profilu objavio i kratku verziju svoje biografije. Bachlor prava postao je 2014. godine.

Od 2015. do 2016. godine Zahiragić je bio predsjednik Skupštine Udruženja studenata prava i radio kao pripravnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH gdje je obavljao pravne poslove u Administrativno.pravnoj komisiji, ustavno-pravnoj misiji, Zakonodavnoj komisiji i Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda. Ističe kako je za rad dobio najbolje ocjene i preporuku rukovodioca Stručne službe Doma naroda Parlamenta Federacije.

Nakon toga je postao član Senata Univerziteta u Sarajevu i obnašao funkciju predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Ističe kako je na toj poziciji ostvario zapažene rezultate i imamo uspješan mandat.

“Bio sam autor mnogih inicijativa te koordinator velikoj broja masovnih projekata. Također, tokom mog mandata višestruko je povećana vidljivost ove organizacije”, istakao je Zahiragić.

Navodi i kako je bio član mnogih organizacija te kako je prošao veliki broj međunarodnih seminara i treninga iz oblasti javnog nastupa, prezentacijskih vještina, političkih kampanja, marketinga i stvaranja javnog mnijenja. Jedan od najglasnijih zastupnika, koji skoro svaki put izazove brojne reakcije javnosti, SDA-ov Haris Zahiragić prijavio je samo godišnje prihode od 23.600 KM, vozilo i kredit (imovinski karton dostupan online). Krajem novembra postao je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo nakon što je Samra Ćosović Hajdarević podnijela ostavku na poziciju zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo.

Aljoša Čampara

Rođen 20. 1. 1975. godine.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Položio je stručni upravni ispit, te pravosudni ispit.

Trenutno obnaša dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Čampara je radio kao stručni saradnik u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol Parlamentarne skupštine BiH, sekretar Ustavno-pravne komisije Doma naroda PS BiH, sekretar Doma naroda PS BiH, sekretar Zajedničke službe PS BiH i dogradonačelnik Grada Sarajeva.

Bivši je član Upravnog odbora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Član je asocijacije generalnih sekretara u Interparlamentarnoj uniji, član Zakonodavno-pravne komisije iz reda eksperata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Radio je na implementaciji rekonstrukcije i obnove kompletnog kompleksa Parlamentarne skupštine BiH, uspostavi unutrašnje organizacije PS BiH, izradi strateških planova PS BiH, uspostavi IT sektora PS BiH i implementacija IPA-fondova za PS BiH.

Bio je član Komisije Ministarstva pravde BiH za polaganje stručnih upravnih ispita, član stručne komisije Agencije za državnu službu institucija BiH za izradu ispitnih pitanja, te član drugih ad-hoc komisija.

Govori engleski jezik.
Oženjen, otac dvoje djece.

Smiljana Viteškić Smiljana Viteškić, spec.opšte medicine,rođena 1955.g. u Nevesinju.Osnovnu i srednju školu završila u Duvnu, a Medicinski fakultet u Sarajevu 1979.g. Bila na niz pozicija, profesionalnih i političkih: šef OPZZ Ilidža, Ddirektor OJ ilidža, voditelj Odjela za organizaciju i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti u JU DZ KS. Bila poslanik u Skupštini KS, delegat u Domu naroda FBiH, vijećnica u OV Ilidža. Predsjedavajuća OV Ilidža, volonter Crvenog Križa do danas, podpresjednica Liječničke komore FBiH u dva mandata, član UO Ljekarske komore KS I DR. Borac Armije BiH tokom cijelog perioda rata 1992-1996.
Nosilac niza profesionalnih i društvenih priznanja. (imovinski karton dostupan online)

Danijela Kristić – Rođena je 1983.godine u Sarajevu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku Bankarstvo i osiguranje 2007. godine. Magistrirala 2014. godine na temu ” Dopunsko zdravstveno osiguranje u funkciji jacanja djelatnosti osiguravajuce zastite, na ekonomsko – pravnoj naucnoj oblasti , na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku. Trenutno je doktorant na istom fakultetu, te autorica nekolicine naucnih i strucnih clanaka iz oblasti osiguranja i zdravstvene zastite. Poznaje engleski jezik, te je bila aktivni sportista u kosarkaskom klubu Zeljeznicar Sarajevo.
Radni staz je pocela u Bosna Sunce osiguranju u sektoru dopunskog zdravstvenog osiguranja gdje je vrsila poziciju Vofitelja odjela, potom direktora prodaje Podruznice Sarajevo, a kasnije prelazi u Euroherc na poziciju saradnika Direkcije drustva. U politiku prvi put ulazi 2018. godine kada je izabrana u Skupstinu Kantona Sarajevo. Iza sebe ima 11 godina iskustva u realnom sektoru. Zamjenica je predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Na kongresu Naroda i Pravde 2021. godine je izabrana za potprrdsjednicu Naroda i Pravde. Udata je i majka jednog djeteta. (imovinski karton dostupan online)

Na listi SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo slijede: Faruk Selmanović, Adi Kalem, Amra Hasagić, Rijana Jusufbegović, Hamed Aljović, Enra Mehmedika-Suljić, Denis Muhović, Elida Pehilj-Karić, Suad Subašić, Migdad Hasanović, Amra Memić-Serdarević, Alen Arnautović, Aida Pehlivan, Bahrudin Delić, Din Začinović, Amela Divović, Damir Laličić, Elma Lindov, Emir Šehović, Nijaz Mraković, Amina Ibrahimović-Mahmutović, Nihad Hadžić, Amila Čolpa, Adem Zalihić, Dženan Rizvo, Minela Dacić, Midhat Karić, Amna Kahriman, Saša Lukić, Nevres Alispahić, Arijana Bajrović, Omer Pajević, Amina Dedić, Mirsad Hošić, Hamdija Hasanović.

Na listi NiP za Skupštinu Kantona Sarajevo slijede: Elvis Vreto, Rusmir Pobrić, Mersiha Mehmedagić, Alema Džafo, Nihad Kestendžić, Emina Džano, Salko Salkić, Naida Hota-Muminović, Senad Hasanović, Omer Osmanović, Emina Hasanović, Samir (Fazlija) Avdić, Biljana Lazarević, Enes Kazić, Almir Špiodić, Sanela Mehmedović, Dženan Brkanić, Edita Turković, Tarik Ćenanović, Zijo Ćatić, Emina Alić, Kerim Jajetović, Fikreta Mulaosmanović-Smajić, Almir Kardaš, Jasmin Šutković, Dženana Subašić, Razim Muslim, Lejla Suljević, Eldar Vrabac, Nusret Baždar, Amina Kulo, Haris Šehović, Merjem Duraković, Sanel Čolović, Haris Tucaković.