Četvrtak, 28.03.2024.

Ima li smisla saudijski “linearni grad”? Ovaj gamer provjerio je u simulaciji

Nedjelja, 21.08.2022. | Globus | Najnovije | Tehnologija | Vijesti | Zanimljivosti

Koristeći menadžersku simulaciju Cities: Skylines, novinar magazina PC Gamer stvorio je “repliku” ambicioznog projekta grada u jednoj liniji, koji planiraju izgraditi u Saudijskoj Arabiji. Tekst koji je objavio portal bug.hr prenosimo u cjelosti ;

Projekt linearnog grada The Line pobudio je mnogo pozornosti u svijetu, ali je odmah po objavi proglašen kontroverznim, nemogućim, neizvedivim i donekle suludim. Naime, Saudijska Arabija planira uložiti najmanje 500 milijardi dolara, možda i dvostruko toliko, kako bi na sjeverozapadu zemlje izgradila grad – dug 170 kilometara, širok tek 200 i visok oko 500 metara.

Ovaj bi grad trebao više nalikovati na dvije ogromne ostakljene i izdužene zgrade, među kojima bi se nalazili trgovi, vrtovi, šetnice i samo jedna brza podzemna željeznica koja bi povezivala planiranih 9 milijuna stanovnika.

Cities: Skylines

Mnogi su već dali svoje viđenje o tom projektu, a Christopher Livingston, gamer i novinar portala PC Gamer, odlučio je iskušati ovu inovaciju u računalnoj simulaciji. Poigrao se malo igrom izgradnje i upravljanja velegradom Cities: Skylines, čisto da vidi bi li ovakav oblik grada uopće zaživio u tom virtualnom svijetu.

I, što je otkrio? Kaže kako ga je iznenadilo da stvar donekle čak i funkcionira. Replicirao je saudijski plan koliko mu je ova igra to dozvolila. Postavio je građevine uzduž 26 kilometara dugačke ravne tramvajske i monorail pruge, izbacio automobile, dodao rijeku, vjetroelektrane, malo podešavao smještaj pojedinih infrastrukturnih građevina – i dobio koliko-toliko funkcionalan grad.

Međutim, problem su stvarale činjenice da simulacija određuje da policijske ili vatrogasne postaje imaju djelokrug svojeg rada određen kružnicom, a ne linijom, pa ih je morao naredati mnogo više kako bi svi stanovnici bili sigurni i zadovoljni. Neobičan tlocrt grada očito nije bio predviđen u ovoj igri, pa je prometna (ne)povezanost dovela do toga da se njegovom željeznicom vozi samo strojovođa, a na 18.000 slobodnih mjesta na fakultetima upisalo se tek 250 studenata.

Problem su stvarali i proizvodni kapaciteti, nemogućnost efikasnog zbrinjavanja otpada ili pak – gdje smjestiti groblje. Saudijska Arabija će, valjda, imati rješenje za sve ove probleme prije nego u provinciji Tabuk postave kamen temeljac za The Line.

BUG / PRESS