Petak, 29.03.2024.

Naredne sedmice razgovori Putina i Vučića, određuje se cijena plina za Srbiju

Subota, 21.05.2022. | Globus | Najnovije | Region | Vijesti

Predsjednici Ruske Federacije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić imat će sljedeće sedmice telefonski razgovor koji će biti presudan kada je riječ o gasnom aranžmanu između dvije države, saznaju “Novosti”.

Kako prenose izvori lista, od ishoda ovog razgovora zavisit će koliku cijenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati Srbija i na koliko će ugovor biti oročen.

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja i načelni pregovori dviju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati plin pred jednu od najneizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko decenija, imajući u vidu da svijet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu, jer je Beograd s jedne strane pritješnjen otvorenim zahtjevima evropskih zemalja i SAD-a da se pridruži kaznenim mjerama protiv Rusije, a s druge strane Srbija je država stopostotno zavisna od gasa koji stiže iz Rusije.

Zato je pred prvim čovjekom Srbije izuzetno važan razgovor koji može da ima i političke i ekonomske posljedice, navode Novosti.