Subota, 27.04.2024.

Jesu li pali finansijeri Avde Avdića: Asim na „crnoj listi“, Cvijetić u pritvoru? Aplikacija SKY mu uništava biznis

Četvrtak, 21.04.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Koji su interesi direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića da pokušava opstruirati krivični postupak koji se vodi pred Sudom BiH zbog ometanja istrage u slučaju ubistva Dženana Memića pokazat će vrijeme.

Da li Mehmedagić na taj način pokušava zaštiti sebe, zbog radnji koje je poduzimao ili nije poduzimao u sklopu službenih dužnosti, nekoga iz vrha SDA ili sumnjive „momke“ s kojim je na vezi, poznato je samo direktoru OSA BiH.

„Hoš’ da završiš na Istragi?“ – „Nemoj me prozivati da ti ne bih Avdu natovario na vrat“ – „Još jednom me prozovi i vidjet ćeš kakav će ti mejl poslat Avdo“ – „Reko’ sam ja Avdi da piše malo o tome“ – ovo su samo neke od rečenica kojim Osmana Mehmedagić, kako se priča po političkim krugovima, zatvara usta političarima koji se usude otvoreno ga kritikovati ili komentarisati predmete za koje je lično zainteresiran.

Očito je jedan od tih predmeta i onaj koji se vodi pred Sudom BiH zbog ometanja istrage u predmetu „Dženan Memić“. Od samog početka Avdo Avdić, čije tekstove prije objavljivanja autorizira Osman Mehmedagić koji je glavni urednik portala „istraga.ba“, „novi-vjetar.com“, “vijestibh.com”, “glasistine.com” i sličnih portala, pokušava predstaviti istragu Tužilaštva BiH farsom, a osumnjičene nevinim.

Tim povodom oglasio se i Ifet Feraget, advokat porodice Memić, koji je Avdiću poručio da prije spavanja obavezno pročita njegovo otvoreno pismo koje mu je uputio ranije, a vezano upravo za tvrdnje koje idu u prilog opstruiranju predmeta pred Sudom BiH. U tom pismu, podsjećanja radi, Feraget je u tom pismu naveo: „Neću se baviti time čiji si sluga, ali molim te nemoj više ništa pisati o slučaju Dženan Memić jer nisi ni prije“.

Nakon tog pisma, moramo biti iskreni, Avdić nije duže vrijeme pisao o ovom predmetu. Zašto je ponovo morao braniti neodbranjivo ostaje nejasno, ali jedan od uzroka mogu biti finansije. Kako se priča Avdić je bio poprilično finansijski siguran sve do nedavne akcije u kojoj je na Sky aplikaciji „pao“ Bojan Cvjetić, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Ako je vjerovati pričama, Cvjetić je bio jedan od glavnih finansijera Avdićevog portala koji je osmišljen za promociju Dragana Mektića, Osmana Mehmedagića, disciplinovanje političkih oponenata i usmjeravanje pravosuđa.

Padom Cvjetića pala je i zarada. Dodatni šok navodno je uslijedio kada je Asim Sarajlić, drugi finansijer ovog projekta, stavljen na „crnu listu“ SAD-a. Trenutno se finansiranje navodno vrši samo putem Abdurahmana Hodžića iz Živinica, vlasnika firme HiH, kadra DF-a bliskog SDA dok je za „dostavu“ informacija zadužen urednik Osman Mehmedagić. Ljestvicu je, kako se priče, podigao sa Cvjetićem jer se ranije zadovoljavao mobitelima i dresovima od Sarajlića.

Da bi ovi navodi mogli biti tačno potvrđuje i to što Avdo Avdić na sudovima, kada se brani od tužbi za klevetu, obavezno ističe kako je nezaposlen i da nema novca plaćati odštetu ljudima koje je otračao.

(PRESS)