Petak, 26.04.2024.

Čovjek koji je suspendovao Dodikov zakon: Sjećate li se tvrdnji Osmicinih medija da je Christian Schmidt „ruski igrač“?

Četvrtak, 21.04.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Visoki predstavnik Christian Schmidt ulio je nadu građanima BiH kako će međunarodna zajednica ipak spriječiti rušilačke snage u derogiranju države Bosne i Hercegovine. Međutim treba podsjetiti kako su obavještajne strukture u BiH pokušale ovog njemačkog političara i prije nego je stigao u BiH predstaviti „ruskim igračem“.

Christian Schmidt je poništio je Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, a što je izazvalo negodovanje Milorada Dodika i Ambasade Rusije u Sarajevu koji su čin suspendiranja zakona nazvali „samovoljom Schmidta“.

Taj odnos Rusije i vlasti manjeg bh. entiteta spram iskusnog njemačkog političara ne bi bio iznuđujući, jer zvanični Berlin na jednoj strani i SNSD i zvanična Moskva na drugoj strani, a kada je riječ o BiH nikada nisu bili u istoj ravni, da mediji pod kontrolom Osmana Mehmedagića nisu optuživala Schmidta da je „ruski igrač“ na Balkanu.

Od decembra 2020. godine mediji pod kontrolom Osmana Mehmedagića objavili su ukupno devet tekstova kojim su pokušali uvjeriti bh. javnost da je od novi visoki predstavnik Christian Schmidt ruski igrač koji je imenovan zahvaljujući dogovoru Njemačke i Rusije. U samom startu ispostavilo se da je ova priča lažna jer se Rusija, kako u Vijeću za implementaciju mira (PIC) isto tako i u Vijeću sigurnosti UN-a, žestoko pobunila zbog imenovanja tražeći da se odredi rok za ukidanje OHR-a.

Medijske manipulacije Osmana Mehmedagića od decembra do danas niko nije detaljno analizirao, a niti su nevladine organizacije koje se bavi monitoringom lažnih vijesti na internetu poduzimale ikakve korake kojim bi se spinovi pojedinih medija nazvali dezinformacijama, lažnim vijestima, teorijom zavjere ili manipulisanjem činjenicama.

“Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka da dovede Schmidta”, “to bi trebao biti kompromis između EU i Rusije koja insistira na ukidanju OHR-a”, “Schmidtova bliskost sa HDZ-om bila presudna da njemački zvaničnici njega odaberu kao potencijalnog kandidata za novog Visokog predstavnika u BiH”, “kako Ruska Federacije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira nema potpunu podršku za ukidanje OHR, prešlo se na plan B, a to je uklanjanje proameričkog visokog predstavnika Valentina Inzka i dovođenje diplomate iz Njemačke”, samo su neke od stvari koje su mediji pod kontrolom Osmana Mehmedagića objavili o Schmidtu.

Naravno svi ovi navodi pokazali su se kao lažni.

(PRESS)