Subota, 20.04.2024.

Benjamina Karić: Tokom ove godine očekujemo konačnu odluku o tome hoćemo li biti domaćini ZOI-ja

Ponedjeljak, 21.02.2022. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Veoma smo optimistični i tokom ove godine očekujemo konačnu odluku o tome hoćemo li biti domaćini Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2030. godine, kazala je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Skup projekt

Između ostalog, govorila je i o projektima koji su planirani za ovu godinu, obnovi bob-staze, ali i troškovima Gradske uprave.

Kada će zvanično biti otvorena Bistrička stanica?

– Završeni su svi planirani radovi na rekonstrukciji historijske građevine – Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu. Stručna komisija, koju je formiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, izvršila je tehnički prijem izvedenih radova na objektu i dala pozitivno mišljenje.

Do kraja februara ili početkom marta očekuje se izdavanje upotrebne dozvole od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nakon čega će se objekt moći otvoriti i staviti u funkciju.

Tinja nada da će se Olimpijada ponovo održati u Sarajevu. Koliko je to izvjesno? Ko bi finansirao obnovu bob-staze, cijelu organizaciju?

– Aktuelna gradska administracija odlučila je pokrenuti važan proces, a koji u konačnici vodi ka rekonstrukciji simbola olimpijskog Trebevića i Sarajeva.

Time smo napravili značajan korak jer prvi put jedan nivo vlasti konkretno i odlučno iskazuje spremnost da vrati stari sjaj bob-stazi. Ovo je veoma skup i kompleksan projekt. Zato to treba biti projekt svih nas, svih nivoa vlasti, stručnih institucija i pojedinaca, od kojih očekujemo pomoć i podršku. Sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta nesaglediv je značaj realizacije ovog projekta, ali to je i šansa da stvorimo uvjete za vrhunske rezultate naših sportista, organiziramo međunarodne sportske manifestacije i takmičenja.

Zahvalna sam za veoma dobru saradnju s Ambasadom Španije u Bosni i Hercegovini, Olimpijskim komitetom BiH, a dobili smo i podršku olimpijskih komiteta zemalja centralne i istočne Evrope. Veoma smo optimistični i tokom ove godine očekujemo konačnu odluku o tome hoćemo li biti domaćini ZOI-ja.

Tri vozila

Ko sve u Gradu i Gradskoj upravi ima pravo na reprezentaciju, koliki je mjesečni iznos, gdje se može utrošiti…

– U budžetu Grada Sarajeva planirana je stavka za reprezentaciju koja može biti utrošena za ugostiteljske usluge, za prijem domaćih i stranih delegacija i ketering usluge. Pravo na reprezentaciju ima gradonačelnica.

Ko može koristiti službena vozila Grada, postoji li ograničenje u potrošnji goriva?

– S obzirom na to da Grad Sarajevo trenutno raspolaže s tri vozila, u skladu s važećim Pravilnikom o uvjetima i načinu korištenja službenih vozila, koriste ih Gradska uprava (dva vozila za potrebe gradonačelnice i dva njena zamjenika).

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva koristi jedno vozilo, a potrošnja goriva nije limitirana.

Ne koristi službeni telefon

Ko ostvaruje pravo na korištenje službenog mobitela, postoje li mjesečni limiti?

– Pravo na korištenje mobitela regulirano je odgovarajućim pravilnicima, koje za Gradsku upravu donosi gradonačelnik, a za Gradsko vijeće Administrativna komisija Gradskog vijeća Sarajevo. U skladu s navedenim aktima, pravo na korištenje mobilnih usluga u službene svrhe sa sljedećim limitima imaju gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća po ugovoru. Po 94 KM mogu iskoristiti i zamjenici gradonačelnice i predsjedavajućeg GV, rukovodeći državni službenici (sekretar i pomoćnici gradonačelnice) imaju po 54 KM, šefovi odjela, komunalni inspektor i interni revizor 38 KM, a šefovi odsjeka i vozači u Gradskoj upravi po 26 KM. Gradonačelnica, iako prema Pravilniku ima pravo, ne koristi mobilne usluge na račun Grada.