Četvrtak, 24.10.2024.

Varijacije na aferu “ASIM” / I Žene SDA u Sarajevu se izabrale nelegalno; Dević “pogurao” svoju blisku stranačku kolegicu Almu Omerović za predsjednicu povjereništva

Petak, 21.01.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Žene SDA, tačnije Kantonalna organizacija Sarajevo, imenovala je članice povjereništva.

Suprotno svim odredbama, nelegalno, pa ako hoćete i mimo svih vjerskih načela, na koja se redovno pozivaju iz ove stranke, na čelo je dovedena Alma Omerović iz Ilijaša.

PRESS je nedavno pisao o unutarstranačkoj borbi u kantonalnoj SDA u Sarajevu.

O ČEMU JE RIJEČ?

Naime raskol je nastao oko nosioca liste u Kantonu Sarajevo na predstojećim Općim izborima. Dok su jedni za Faruka Kapidžića, Mahir Dević smatra da to treba biti on, ali je prefrigani Dević iskalkulisao i drugu opciju, koja je bila zadovoljavajuća za sviju – da on bude nosilac Federalne liste za svoju izbornu jedinicu, a da se u tom slučaju obezbjedi visoka pozicija na kantonalnoj listi za Almu Omerović, njegovu blisku stranačku koleginicu iz Ilijaša, aktivnu u Ženama SDA.

Dovođenje Omerović na čelo povjereništva pokazuje da je ovaj dvojac krenuo u ostvarivanje svojih interesnih planova.

Imenovano povjereništvo, baš onako kako su u ovoj stranci i navikli, nije izabrano, već je, moglo bi se reći nametnuto, jer je proces izvršen mimo propisa Predsjedništva organizacije Žene SDA BiH. Svjesni da Omerović nema ničiju podršku, samo onu koja dolazi iz Ilijaša, najsigurnije je bilo “nametnuti je”.

Podsjetimo da je Predsjedništvo organizacije Žene SDA BiH, već ranije imenovalo, shodno pravilima, povjerenicu za KO SDA Sarajevo, Đenanu Himzaniju. Himzaniju su, baš kao što se najavljivalo i u aferi “ASIM” za određene nepodobne članove stranke, “POTRALI”.

Odluka o organizaciji, načinu rada i nadležnostima organizacije Žena SDA u dijelu koji govori o načinu odabira povjerenica i povjereništva jasno definiše da “kada za neko područje nisu izabrani organi Žene SDA ili broj članstva nije dovoljan da bi se sproveli izbori ili izabrani organi ne djeluju, Predsjedništvo Žene SDA, uz prethodnu saglasnost Predsjednika SDA na tom području, imenuje povjerenicu ili povjreništvo”, što je imenovanjem Đenane Himzanije bilo i učinjeno.

Također definisano je i da kantonalni/regionalni izvršni odbor može predložiti imenovanje povjerenice i povjereništva Predsjedništvu organizacije Žene SDA BiH.

Dovođenjem Omerović, ne samo da se u potpunosti izignorisalo već postojeće imenovanje, nego je preskočena i druga odreba, tj. dovedena je, bez da je Predsjedništvo organizacije Žene SDA BiH potvrdilo njeno ime i prezime.

Foto: Odluka o organizaciji, načinu rada i nadležnostima organizacije Žene SDA BiH

Po svemu sudeći riječ je o varijacijama na aferu “ASIM” koja je dobila i svoj sudski epilog i to opet u Kantonu Sarajevo. Da li će biti prijava i po ovom pitanju, te šta je Dević sa Omerović još istrgovao, ostaje da vidimo.

Novo povjereništvo KO Žene SDA Sarajevo čine predsjednica povjereništva KO Žene SDA Sarajevo Alma Omerović , te Jasminka Agić , Amela Divović, Meliha Redžić , Alma Ejubović , Sabiha Salčin , Berina Gibanica , Amela Kalkan , Emina Mehmedagić , Alma Balić i Halima Livnjak.

(PRESS)