Četvrtak, 07.07.2022.

Bisera Türkiyevic

Ponedjeljak, 20.06.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Autor

Nakon što je u Istanbulu primio i srdačno izljubio negatora genocida i rušitelja BiH Milorada Dodika, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) u subotu je boravio u Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Ono što je posebno paralo uši bili su medijski istupi Džaferovića i Turković, koji su sve vrijeme Tursku nazivali „Turkiye“. Poznato je da su turske vlasti započele proces rebrendiranja zemlje, gdje su u UN-u engleski naziv „Turkey“ promijenili u „Türkiye“, da ne bi bili sinonim za puricu.

U turskim glasilima koja djeluju u BiH, Turska se od prvog dana rebrendiranja počela pisati kao Türkiye. Naravno, ne treba čuditi da su to slijedili i protagonisti iz SDA. Da je ova stranka u podaničkom odnosu prema turskoj vlasti te da svojski nastoji Bošnjake ponovo svesti na nivo turskih vazala, to znamo.

Uistinu je bilo očajno, samoponižavajuće, jadno, posmatrati Turković i Džaferovića kako, za ljubav svojih turskih gazda, nezgrapno ponavljaju „Türkiye“, riječ koja u našem lijepom bosanskom jeziku ne postoji. Kao što ne postoje ni glasovi ü i y.

Da su turski gosti od bosanskih domaćina zaista zatražili da ih, dok govore na njima nerazumljivom bosanskom jeziku, zovu „Türkiye“, svaki ozbiljan državnik bi to uvjetovao time da Turci na turskom počnu izgovarati Bosna i Hercegovina i Sarajevo, umjesto „Bosna-Hersek“ i „Saraybosna“. No, to bi bilo besmisleno, jer svako ima svoj jezik i treba ga poštovati. Osim zelenih futavaca iz SDA.

Njihovo podaništvo prema Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan, op.a.) je krajnje iskreno, dosljedno i bezgranično. Bošnjaci i BiH čiji se interesi i institucije kontinuirano podređuju Erdoanovim hirovima, već odavno ispaštaju zbog toga, a sada je, kako vidimo, na red došao i naš bosanski jezik.

Pa, kada je podaništvo prema Erdoanu već toliko jako, ministrici Biseri Turković preporučujemo da krene i od sebe, pa svoje prezime promijeni u Türkiyevic.

(Avaz)