Petak, 19.04.2024.

KOMŠIĆ KATEGORIČNO ODBACIO ZAKLJUČKE HNS-a: “Neprihvatljvi su za građane BiH, legitimno predstavljanje potiče iz RSK!”

Nedjelja, 20.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider DF-a Željko Komšić odbacio je danas zaključke HNS-a nazvajući ih “političkom ucjenom”.

“Zaključci tzv. HNS-a, osim što su izraz još jedne političke ucjene pod pokroviteljstvom HDZ-a nisu prihvatljivi građanima Bosne i Hercegovine iz najmanje dva razloga”, kazao je Komšić te dodao:

“Prvo, izbora će biti, ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira. Razlozi takvog postupanja HDZ-a jasni su svakom građaninu ove zemlje. HDZ se još od presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, služi blokadama od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti, a sve kako bi izdejstvovali izborni zakon na temeljima apartheida i u suprotnosti sa presudama iz Strazbura”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako kroz fenomen „legitimnog političkog predstavljanja“, koji je prvi put pomenut u paratvorevini Republici Srpskoj Krajini, nastoje obezbijediti vječitu vlast i, ako je moguće, i više od toga.

Bojkot izbora jeste pravo koje HDZ može iskoristiti, ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično djelo, ocijenio je.

“Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HNS, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodijelila između njih, što ih u svakom slučaju ne može abolirati ako bi posezali za blokadom izbora kao političkim sredstvom”, izjavio je Komšić.

Drugi razlog ili važno pitanje tiče se navodne teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, očito na temeljima etničkih politika kroz vid federalizacije, dodao je.

“Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu. Bosna i Hercegovina ionako trpi radi loše unutrašnje organizacije, tako da svako njeno reorganizovanje može biti samo na racionalnim osnovama, kao što je regionalizacija zemlje, ali da te regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlasti za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Reorganizacija zemlje kroz njenu etničku federalizaciju kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima i to na način da se realizuje ono što je Međunarodni sud iz Haaga (ICTY) utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat jednostavno se neće nikada desiti”, stoji na kraju reakcije Željka Komšića.