Petak, 26.04.2024.

DEPO objavio rezultate ankete / SDP ima najbolje ljude i programe, prate ih NiP, SDA i NS, DF i SBB izgubili povjerenje građana Sarajeva?!?

Nedjelja, 20.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Rezultati velikog istraživanja DEPO Portala pokazuju da trenutno najveće povjerenje u ljude i političke programe u Kantonu Sarajevo imaju SDP, NiP, SDA i Naša stranka. Nepoznanice su Stranke za BiH i Platforma za progres, dok DF i SBB polako tonu u politički zaborav. Čitajte analizu DEPO Portala!

DEPO Portal je tokom protekle sedmice (ponedeljak-petak) radio veliko političko istraživanje u kojem je pokušao doći do stavova građana Sarajeva, tačnije čitaoca DEPO Portala, o ljudima i političkim programima stranaka u Kantonu Sarajevo. 

Istraživanje je rađeno putem naše online platforme i uz mogućnost glasanja jednom sa iste IP adrese, te poštujući kontrolne mehanizme platforme koje blokiraju moćnost digitalne manipulacije.

Odaziv je, uprkos mehanizmima provjere koje publika ne voli, bio veliki i ukupno je glasalo 3259 čitaoca i pratitelja DEPO Portala.  Preko 92 posto glasača je iz Sarajeva,  muškarci  su dominantni (59,3 posto), dok u starnosnoj strukturi dominiraju oni od između 23-35  (24,6 posto) i 35-65 (54,2 posto) godina.

Krenimo sa analizom.

KOJA STRANKA IMA NAJBOLJE LJUDE/KADROVE U KS: Relativno  iznenađenje ankete je SDP, koji je dobio najbolju ocjenu za svoje ljudske resurese/kadrove u Kantonu, ali i u svim drugim anketnim pitanja istraživanja. Tako je u ovome pitanju 20,7 posto glasova pripalo ovoj stranci.  Jedno od mogućih objašnjenja za ovakav rezultat vjerovatno  treba tumačiti kroz strukturu publike DEPO Portala (koja jeste više građanski i lijevo orijentirana),  ali razlog njihovog dobrog rezultata  jeste sigurno i unutrašnja konsolidacija ove velike stranke, kao i njen trenutni rast na političkoj sceni, o čemu govore i neka od nedavno provednih istraživanja međunarodnih  organizacija, ali i samih stranaka u BiH i Kantonu Sarajevu.

Drugi na ovoj list je Narod i pravda (17,3 posto), treća je SDA (16,6 posto), četvrta Naša stranka (14,8 posto). Iznenađujuće dobro, po ocjenama naše publike, stoji i Platforma za progres (11,7 posto), kao i Stranka za BiH (6,6 posto).

depo-verzija1

Na dnu tabele su DF (4,1 posto) i SBB (3,3 posto) i gotovo neprepoznatljivi Nezavisni evropski pokret  (0,8 posto).

Ovo su rezultati na osnovu ukupnog broja glasača u ovoj anketi. Međutim, zanimalo nas je šta misle oni koji nisu (uvjereni) članovi stranaka, a koji su uzeli veliko učešće u anketi, bez obzira iz koje stranke dolaze. 

Metodama koja  nudi naša aplikacija (recimo, izbacivanje iz panela glasova onih koji nisu iz Sarajeva), ali i glasača koji su davali samo jednoobrazne i 100% odgovore za samo jednu stranku, željeli smo da saznamo kako o temama iz ove ankete misle oni koji nisu dio članske mašinerije stranaka ili su generalno neodlučni kada je u pitanju njihova podrška bilo kojoj stranci.

depoverzija2

Dobiveni rezultati ovom metodom značajno se razlikuje od onih ukupnih u anketi. Tako je po ovoj metodi za prvo pitanje iz ankete i dalje na prvom mjestu SDP (20,9 posto), dok je druga, po ovoj metodi,  Naša stranka (16,8 posto), potom slijede NiP, SDA i svi ostali.

NAJBOLJI ODNOS PREMA DRŽAVI BiH: Po građanima Sarajeva najbolji odnos prema ideji države BiH ima ponovo SDP (23,3 posto), slijede NIP (16,4 posto), SDA (15,9) posto)i Naša stranka (12,8 posto).  Na dnu tabele su opet NES, SBB i DF. Slični rezultati su i po drugoj, selektivnoj metodi obrade podataka.

verzuija3

NAJBOLJI ODNOS PREMA EU, EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA I REGIONALNOJ SURADNJI: SDP i ovdje prema ovoj anketi, ima najbolji program (25,8 posto), slijede Naša stranka (19,8 posto), SDA (13,2 posto) i NIP (10,9 posto)… Na začelju ponovo Komšićev DF i Radončićev SBB. Zanimljivo je kako su glasovi po ovome pitanju za Nezavisni evropski savez, iako u nazivu ima pridjev evropski, na nivou statističke greške.

puls12

NAJVIŠE RADI ZA EKONOMSKI RAZVOJ I PROGRES BIH (I KS):  Iako je SDP i u ovome anketnom pitanju prošao najbolje (20,0 posto), vidljivo je je da njegovi simpatizeri imaju zadršku prema njihovoj politici u oblasti ekonomije i razvoja. Ovdje dobro stoji NiP, koja se nalazi na drugom mjestu (17,5 posto), dok je Naša stranka treća (14,7 posto).  

verzija5

NAJBOLJI ODNOS PREMA SOCIJALN0J DRŽAVI I PRAVDI:  Ovo je tradicionalno teren za SDP i otuda vjerovatno i veliki broj glasova (25,8 posto) na ovom anketnom pitanju. Na drugom mjestu je Naša stranka (19,8 posto), slijede SDA (13,2 posto) i Narod i pravda (10,9 posto).

verzija6

NAJBOLJI ODNOS PREMA IDEJAMA DEMOKRATIJE, TOLERANCIJE I MULTIKULTURALNOSTI: Građani Sarajeva po ovome pitanju najviše poštuju SDP (24,3 posto) i Našu stranku (19,7 posto). Treća je SDA sa 14,0 posto, tu su negdje i NiP (12,3 posto) i Platforma za progres (12,3 posto). Dno tabele, kao i u svim drugima anketnim pitanjima, čvrsto drže DF, SBB i NES.

verzija7

NAJBOLJI ODNOS PREMA KULTURI, SPORTU, TURIZMU I JAVNOM RTV SERVISU: Pobjednički SDP ima svoje slabe tačke, ovdje leže neke od od njih. Iako je u ukupnom zbiru glasova i dalje prvi (18,5 posto), očito je da javnost ima određenu zadršku prema ovoj strancu kada su ove teme u pitanju.  Ovdje dobro stoji NIP (18,4 posto), dok su iza njega ostale stranke.

verzija8

 Zanimljivo je da po selektivnoj metodi, o kojoj smo govorili na početku teksta, NIP ima više glasova od SDP-a (18,8: 17,1 posto), dok je tu negdje blizu i Naša stranka (16,6 posto).

verzija9

NAJBOLJI ODNOS PREMA MLADIMA: Još jedno pitanje u kojem SDP ne stoji tako dobro kao u drugima u ovoj anketi.  Po ukupnom broju glasova je opet prvi (18,0 posto), dok je Naša stranka druga (17,4 posto), slijedi NiP sa 15,8 posto. 

verzija10

Ali, po selektivnoj metodi, Naša stranka je prva sa 20,5 posto glasova, dok SDP ima 16,8 posto, slijedi NIP sa 14,9 posto. Iza njih su SDA, Platforma za progres, Stranka za BiH…

verzija11

NA KRAJU:  Ukupni rezultati ove ankete pokazuju kako se SDP, nakon velike krize 2014. godine, kada je katastrofalno izgubio izbore, vraća na političku scenu Sarajeva i BiH.  Na vrhu političke piramide je i NIP, kao prošlogodišnji pobjednik lokalnih izbora u većini sarajevskih općina, ali i SDA, velika stranka koja je, uprkos krizi kroz koju prolazi u protekle dvije godine, i dalje veliki i ozbiljan igrač na ovdašnjoj sceni.  Naša stranka, u odnosu na ranije rezultate,  drži svoje pozicije ili lagano stagnira u Sarajevu, dok su i dalje nepoznanice Platforma za progres i Stranka za BiH. 

Komšićev DF i Radončićev SBB se nalaze u potpunoj krizi programskog identiteta, što je očito cjena svih političkih kompromisa koje su pravili proteklih godina. Glasači to očito više neće da toleriraju i ove dvije stranke, sudeći po rezultatima ove ankete, već sada se doimaju kao gubitnici u političkoj areni Sarajeva i BiH.  Isto vrijedi  i za NES (Nazavisni evropski pokret), koji ima ogroman problem sa svojim brendiranjem  u Sarajevu. 

Napominjemo da se ovo istraživanje bavilo  kvalitetom ljudi i programa koje imaju političke stranke.  Njen fokus nije bio na mogućim političkim pobjednicima na predstojećim izborima u oktobru.   Ali, takvo smo istraživanje imali prošle sedmice i ono je također pokazalo da su SDA, SDP i NIP trenutno dominantne stranke u Kantonu Sarajevo.  

verzija12

Zato su ova dva istraživanja zasigurno vjerodostojan pokazatelj tendencija u političkom životu Sarajeva.  Rezultati ovih naših anketa, znamo to pouzdano,  gotovo  u potpunosti su podudarni sa rezultatima istraživanja koje je proteklih mjesec dana, za svoje potrebe, uradila jedna ugledna međunarodna politička organizacija u Sarajevu, ali ti rezultati još uvijek nisu dostupni javnosti.  

(DEPO/PRESS)