Ponedjeljak, 20.05.2024.

Deenova pjesma u videu povodom kandidatskog statusa BiH, pjevač poručio: Lijepi moj rodni grad

Ponedjeljak, 19.12.2022. | BiH | Muzika | Najnovije | Vijesti

Kako su sarajevski mostovi povodom dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH bili obojeni u plavo, Delegacija EU te prizore je zabilježila na snimku, a za muzičku pozadinu videa odabrali su pjesmu bh. pjevača Fuada Backovića Deena.

Povodom dodjeljivanja kandidatskog statusa za članstvo u EU, devet mostova u Sarajevu bilo je osvijetljeno plavom bojom.

Slijedom toga su na zvaničnom Twitter profilu Delegacije Evropske unije objavili video koji iz zraka bilježi izgled osvijetljenih mostova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da su za muzičku pozadinu snimka birali pjesmu bh. pjevača Deena Backovića “Sarajevo spava”.

Video je na svom Twitter profilu podijelio i sam Deen te poručio: “Lijepi moj rodni grad. Olimpijski grad Sarajevo. Ovu pjesmu sam snimio 2004. za državno takmičenje za Euroviziju. Bila je to jedna od pet različitih pjesama koje sam te godine morao pjevati u emisiji uživo kao zvanični predstavnik svoje domovine. Na kraju, ‘In the Disco’ je pobijedila!”.

Iz Delegacije EU su mu odgovorili kako im je drago što im se sviđa snimak uz poruku da je Sarajevo “zaista zadivljujuće, a mostovi grada izgledali su nevjerovatno osvijetljeni plavom bojom kako bi proslavili kandidatski status”.

Ispod originalne objave videa poručili su da je “Bosna i Hercegovina u srcu raznolike evropske kulture”.

Bosni i Hercegovini je u četvrtak Vijeće EU dodijelilo kandidatski status sedam godina od potpisivanja sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju. Tim povodom osvijetljeni su mostovi od Ajfelovog mosta na Skenderiji do Šeher-Ćehajine ćuprije preko puta Vijećnice.

klix/press