Subota, 27.04.2024.

Kralj Čarls III dočekao svjetske lidere na prijemu uoči kraljicine sahrane: Evo ko je sve u Londonu

Ponedjeljak, 19.09.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Kralj Čarls III i kraljica Kamila dočekali su kraljevske članove i lidere iz cijelog svijeta u Bakingemskoj palači na poseban prijem uoči kraljičine državne sahrane.

Novi monarh pozdravio je brojne strane dužnosnike, uključujući američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovu suprugu Džil (Jill), koji su odali počast kod kovčega kraljice Elizabete II u nedjelju popodne u Vestminster holu.

Bajden je kasnije rekao novinarima da ga kraljica podsjeća na njegovu majku.

Govoreći u kući Lankaster, upitali su ga zašto je napravio poređenje.

– Imala je taj pogled kojim kao da poručuje: “Jesi li dobro? Mogu li nešto da učinim za tebe? Šta ti treba?”. Ali također i “postarajte se da uradite ono što treba da radite” – našalio se, mašući prstom i dodao:

– Govorio sam o tome kako su moji majka i otac mislili da svi, ma ko bili, bez obzira odakle su, zaslužuju da se prema njima postupa dostojanstveno. I to je upravo ono što je ona komunicirala, način na koji je hodala pored svog osoblja, način na koji se ponašala. Postoji nešto u našem kapacitetu što može učiniti ne samo svijet boljim, već i vaš komšiluk, vaše domaćinstvo, vaše radno mjesto boljim, i to je ono što mi je ona saopćila i bila mi je čast upoznati je.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenski razgovarala je sa princezom od Velsa, Kejt Midlton u Bakingemskoj palači koja joj je poželjela dobrodošlicu u London.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njegova supruga Brižit (Brigitte) stigli su u London. Oni su ranije poklonili kralju Čarlsu knjigu slika kojom se proslavlja posjeta njegove majke Francuskoj tokom njene 70-godišnje vladavine.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati i japanska carica Masako i car Naruhito, koji je upoznao njeno veličanstvo dok je studirao na Oksfordu 1980-ih, i španski kralj Felipe i njegova supruga kraljica Leticija.

Očekuje se oko 500 zvanica

Prisustvovat će i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), predsjednik Italije Serđo (Sergio) Matarela, predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Liz Tras (Truss), koju je pokojna kraljica pozvala da formira vladu prije manje od dvije sedmice, održala je drugu privatnu audijenciju kod kralja u nedjelju ujutru prije nego što je prisustvovala prijemu u Bakingemskoj palači.

Očekuje se da će do 500 zvanica iz cijelog svijeta doći u London kako bi prisustvovali prvoj državnoj sahrani od službe ratnog premijera Ser Vinstona Čerčila u januaru 1965. godine.

Više od 400 volontera Kancelarije za inostrane poslove, Komonvelt i razvoj pomoglo je u koordinaciji ogromnog izazova primanja kraljevskih i svjetskih lidera, samo 10 dana unaprijed – što je ekvivalent stotinama državnih posjeta.

Zvaničnici su savjetovani da putuju autobusima koje je obezbijedila vlada do pogrebne službe sa nepoznate lokacije, umjesto da koriste privatna vozila.

“U svijetu stalnih promjena, ona je bila stalno prisustvo”

– Zainteresovana sam da ima toliko buke oko toga, mislim da autobus ne zahtijeva previše galame. Ovo jednostavno ima smisla – rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Arden.

Bajdenovi su bili među hiljadama građana koji su u nedjelju odali počast kod kovčega.

Nakon kraljičine smrti 8. septembra, američki predsjednik je rekao da će “njeno naslijeđe biti veliko na stranicama britanske historije i u priči našeg svijeta”.

– U svijetu stalnih promjena, ona je bila stalno prisustvo i izvor utjehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu poznavali svoju zemlju bez nje – rekao je on u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

U subotu su lideri Australije, Kanade i Novog Zelanda također stajali u tišini dok su odali počast preminulom monarhu u Vestminster holu – najstarijoj zgradi u Vestminsterskoj palati.

AVAZ/PRESS