Utorak, 19.03.2024.

Toni Vukadin (NiP) predložio deklaraciju za proglašenje Zorana Milanovića nepoželjnim gostom grada Sarajeva

Nedjelja, 18.09.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Toni Vukadin općinski i gradski vijećnik, stranke Narod i Pravda, predložio je deklaraciju da grad Sarajevo proglasi Zorana Milanovića personom non grata.

Na osnovu člana 26. stav 1. tačka 2. i član 74. stav 1. Statuta Grada Sarajeva („Službene novine Grada Sarajevo, broj 34/08), Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na svojoj sjednici održanoj donosi Deklaraciju o osudi stavova Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva većinu izjava gospodina Zorana Milanovića, a koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, smatra neodmjerenim i štetnim za odnose dvije prijateljske države.

Ponašanje gospodina Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne europske države. Izražavamo poštovanje prema časnoj i odgovornoj funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali ne možemo to poštovanje izjaviti prema gospodinu Milanoviću radi njegovih uvredljivih i nediplomatskih izjava prema Bosni i Hercegovini.

Izjave gospodina Milanovića neće  ništa dobro donijeti ni Hrvatskoj, a ni Bosni i Hercegovini, niti na bilo koji način doprinose regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu. Zato pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini. 

Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se gospodin Milanović sabrati i promijeniti svoje ponašanje. Do tada niko od zvaničnih organa Grada Sarajeva neće biti njegov domaćin u bilo kojoj od protokolarnih, pa ni drugih aktivnosti, a što je inače uobičajena praksa prilikom posjeta šefova država i drugih visokih zvanica iz EU i svijeta.

O ovom stavu Gradskog vijeća Grada Sarajeva biti će obavješteni državni organi Bosne i Hercegovine kao i Ambasada Republike Hrvatske u Sarajevu.

Naglašavamo da će građanke i građani Republike Hrvatske uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada.

Toni Vukadin, dipl. iur