Petak, 19.04.2024.

Šampionka kompenzacijskih listi Kenela Zuko

Četvrtak, 18.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Centralna izborna komisija objavila je i kompenzacijske liste.

Ima veoma zanimljivih imena i neka od njih ćemo sigurno gledati u parlamentarnim klupama naredne četiri godine.  Najveći broj tzv. “Leži hljebe” mandata u prethodnim izbornim ciklusima osvajala je SDA. Hoće li to tako ostati,  pokazat će se na izborima zakazanim za ovaj oktobar?

Kompenzacijsku listu SDA za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predvodi operni pjevač, Ivica Šarić.  On je sigurno osvojio mandat, vjerovatno i kao zaslugu za “rad” kao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Stanje koje je ostavio u toj oblasti, često je bilo i predmet komentara njegovih stranačkih kolega iz SDA. Uglavnom, njegov rad su njegove kolege ocijenili kao devastirajući po oblasti sporta i kulture.  Pokušao je, prethodno da osvoji i mandat u OV općine Centar, ali bezuspješno.

Iako je nosilac liste za Parlament Federacije, na kompenzacionoj listi se nalazi i Halidovim stopama kroči i potpredsjednica Federacija BiH, Melika Mahmutbegović. Očito nesigurna u svoje glasače. 

Zasluge predsjednika Izetbegovića, a možda i njegove supruge, zavrijedio je i šampion komisija i odbora Adnan Efendić. Zajedno sa svojom suprugom, uostalom kao i njegov predsjednik, zasjedao je i primao naknade u mnogom Komisijama.  Teško je za izračunati, ali bračni par Efendić je mnogo zaradio.

Ipak, šampion kompenzacijski listi dolazi iz Vogošće. Kenela Zuko se kompenzira već treći put. Niti jednom do sada nije uspjela da izbori direktan mandat, pa ni za općinsko vijeće. Bez kompenzacijskog mandata i političke milostinje supruge Izetbegović, Kenela Zuko bi bila politički mrtvac.

Bez glasova, bez baze, bez bilo kakvog uporišta u narodu. Za naredni mandat, ipak treba da se zahvali mnogim slikama sa profesoricom Izetbegović.

U krugovima SDA, kolokvijalno su je zaveli pod šifru KK -Kompenzaciona Kenela.