Subota, 20.04.2024.

Sa SDA se sve “završava” van institucija, pa i pitanje Memorijalnog centra Srebrenica / Umjesto institucionalno na adresi Trg BiH, rješenje se potražilo u Skakinoj porodičnoj kući

Ponedjeljak, 18.04.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Pojavljivanje direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića na iftaru kojem su nazočili visoki funkcioneri SDA izazvalo je podijeljene reakcije na društvenim mrežama. Jedan dio pravdao je odlazak Suljagić na “politički iftar” (termin koji je uveo Bakir Izetbegović prilikom nedavnog gostovanja na Hayat televiziji) dok je većina kritikovala taj čin navodeći da je Suljagić time dokazao koju političku opciju zagovara.

Iftar je organizovao bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kojeg je stranka predložila za novog ambasadora BiH u Kataru. Pozivnicu na iftar dobili su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednici SDA Mirsad Zaimović i Safet Softić te vjerski čelnici.

Javnost je ostala najviše iznenađena pojavljivanjem direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića na “porodičnom iftaru” kod Abdulaha Skake tj. “političkom iftaru” – što bi rekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Javnost se ne može kritikovati zbog čuđenja jer je Emir Suljagić, prije nego će biti imenovan za direktora, iznosio teške optužbe na račun vrha SDA poput one da je Izetbegović rat proveo u trezoru, da nije relevantan da priča o ratu, da država pod SDA nestaje, da je za SDA patriotizam to kada svi šute dok SDA krade, a autor je i teksta “Zašto prezirem Alijino naslijeđe”.

Emir Suljagić, u namjeri da građanima učini razumnim svoje pojavljivanje na iftaru s vrhom SDA, u suštini je opisao kompletno sivilo u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina pod vodstvom SDA.

“Pošto je ramazan i pošto se digla frka oko jednog iftara, evo sad da dam priliku svima: pozivam sve koji to mogu, da organizuju iftare na kojima će se sresti neki poslovni ili politički akteri i sakupiti neke pare za MCS. Ne garantujem majicu na svakom”, napisao je Suljagić.

Ovo pojašnjenje na najbolji način oslikava odnos SDA prema stanju u BiH pa tako i važnom Memorijalnom centru Srebrenica. Svjestan je Suljagić da s Bakirom Izetbegovićem ni novac za Memorijalni centar Srebrenica ne može dogovoriti službeno već na porodičnim ili političkim okupljanima.

Kada je riječ o novcu sve sa SDA očito se “završava” izvan institucija Bosne i Hercegovine. Možda i nesvjesno Suljagić je u suštini opisao zašto je SDA interesna grupa, a ne državotvorna politička stranka. Da ima bilo kakve državotvornosti pitanje finansiranje važnog Memorijalnog centra Srebrenica rješavalo bi se institucionalno i na adresi Trg BiH, a ne u Skakinoj porodičnoj kući.

(PRESS)