Četvrtak, 25.04.2024.

Mobing Sebije Izetbegović ne prestaje, nastavljen egzodus doktora s KCUS-a

Petak, 18.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Početkom ovog mjeseca u jednoj sedmici, s KCUS-a otišla četiri vrsna liječnika i pridružili se stotinama onih koji su, od kako vlada Sebija Izetbegović, napustili najveću zdravstvenu ustanovu.  Šteta se mjeri u stotinama miliona KM

Piše: Senka KURT, Interview

Posljedice  dugogodišnje strahovlade direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Sebije Izetbegović, prema procjenama stručnjaka mjere se u stotinama miliona KM.

Početkom ovog mjeseca, u samo jednoj sedmici, četiri vrsna liječnika napustila su KCUS, a od januara 2016. od kako se, nakon što je izgustirala funkciju direktorice u Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, uz pomoć supruga i SDA, čija je alfa i omega, vratila na KCUS i to na mjesto direktorice, lista se proteže na više od stotinu imena.

Početkom februara tako su se onima koji su napustili najveću zdravstvenu instituciju u BiH, pridružili i dr. Majla Ćibo, interventni kardiolog, dr. Aida Vehabović, radiolog, dr. Nedžad Rustempašić, hirurg, te još jedan ljekar specijalista pulmolog.

Koji mjesec ranije u Opću bolnicu s KCUS-a prešla je i ugledna doktorica – onkolog Maja Banjin, a pola godine prije nje otkaz je (u jeku pandemije) nakon skandala oko internernog pisma i izvještaja šta se dešava, dalo i 13 anesteziologa.

Tih je dana ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Haris Vranić isticao kako će kanntonalne vlasti kroz  finansijsku konstrukciju prema Kliničkom centru, intervenirati upravo zbog odlaska anesteziologa.

– To je uznemirujuća situacija, ali ja mislim da su se građani navikli na odlaske specijalista s Kliničkog centra. Ne uspijevamo urediti sistem unutar KCUS-a da se ovo ne dešava. Moje resorno ministarstvo nema nadležnosti za bilo kakvim promjenama, to je sve na Federalnom nivou. Mislim da oni to zlorabe tu situaciju jer SDA i HDZ koalicija odlično funkcioniše. Alarmantna je situacija da u jednom danu odlazi 13 iskusnih anesteziologa. Kad imate 13 odjednom, morate upaliti signal za uzbunu. Ja stvarno ne znam, obratio sam se Federalnom ministarstvu zdravstva, Kliničkom centru i vidjeli ste kakav je odgovor – rekao je dr. Vranić.

Njegove riječi nedavno je potvrdila i Vlada FBiH, koja je po hitnoj proceduri Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Preduga lista

Podsjećamo, novac je usmjeren i za zdravstvene ustanove čiji su direktori napravili milionska dugovanja, a sve u cilju finansijske konsolidacije.

Ako ovaj zakon prođe u Parlamentu, Vlada se obvezuje da će u naredne tri godine za program finansijske konsolidacije, odnosno restruktuiranja kliničkim centrima, kantonalnim i općim bolnicama isplatiti 225 miliona KM. Od toga 32 miliona KCUS-u, koji je, kako tvrdi direktorica, sanirao stotine miliona dugova i još svake godine uspijeva uštediti najmanje 10 miliona KM. Na pacijentima, zdravstvenoj usluzi, lijekovima, smanjenom broju postelja, uskraćivanjem pregleda… Te kao na početku pandemije zaključavanjem kapije, a sve pod parolom “da covid ne uđe u KCUS”.

Iz zvaničnih izvještaja KCUS-a

Zvanični izvještaji o radu Kliničkog centra ukazuju da se iz godine u godinu smanjuje broj uposlenih.  Ukupan broj zaposlenih na KCUS-u na dan 31.12.2015. godine iznosio je 3.637, dok prema Izvještaju o radu KCUS-a za 2016. godinu ukupan broj uposlenih smanjio se na 3.453 uposlenika, a 2017. broj je smanjen na 3.397 uposlenih.

U periodu od 32 mjeseca KCUS je prosječno napuštao jedan ljekar svaki deveti dan!

Najveći broj liječnika, koji su napustili svoja radna mjesta u KCUS-u kao razlog su navodili mobing generalne direktorice, ali i šačice odanih okupljenih oko nje.

Godine upozorenja na skoro potpuno devastiranje kadrovskih kapaciteta, na koje su ukazivali oni koji su odlazili, ali i oni koji ostaju, bile su uglavnom samo poslastica za medije.

Sprega vlasti SDA i HDZ u federalnoj Vladi, omogućila je dr. Izetbegović da zdravstveni sistem u glavnom gradu BiH grca u problemima.

S KCUS-a su među prvima otišli najbolji stručnjaci pedijatrije, među kojima dr. Senka Dinarević, članica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  i Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu, te redovni profesor Europskog Univerziteta za mir – Ujedinjenih nacija, zatim gastroenterohepatolog dr. Nenad Vanis, abdominalni hirurzi Goran AkšamijaNedžad Šehović, endokrinologinja dr. Velija Zelija, dr. Mirsad Kacila, kardiohirurg, dr. Ajša Meholjić, dječiji fizijatar, dječiji hirurg Adnan Hadžimuratović, urolog dr. Alden Prcić,dr. Mehmed Kulić, invazivni kardiolog, plastični hirurzi Alija Aginčić i Alemko Čvorak, oftalmolozi Suvad KarčićHuda Hajjir Karčić, molekularni biolog Rijad Konjhodžić, pa onda Jasenko Karamhić, stručni imunolog, vaskularni hirurg Haris Vukas, kolone anesteziloga, ginekologa, endokrinologa, radiologa…

Javnost se zakratko šokirala grupnim odlaskom nekoliko ortopeda – Hasana TanovićaSenada MaksićaSemina BećirbegovićaMirza Biščević. Ubrzo im se pridružio i nekadašnji šef dr. Ismet Gavrankapetanović.

– Direktan razlog zašto smo mi sada odlučili da idemo jesu narušeni međuljudski odnosi na Klinici za ortopediju. Nas šest smo javno izrazili svoje nezadovoljstvo takvim stanjem. U ovakvim uslovima, ovako odgovoran posao ne možemo raditi i ne možemo se posvetiti onome što je najvažnije u našem poslu, a to je briga za našeg pacijenta – kazao je tih dana, u septembru 2017. doktor Semin Bećirbegović.

Njegov kolega Senad Maksić, kazao je kako je na KCUS stvorena posebna atmosfera, ” jedno tako kontaminirano ozračje, puno nepovjerenja, tjeskobe, stresa, prijetnji, podmetanja, da je raditi ovakav posao, ovako odgovoran posao, gotovo nemoguće”.

Ljekari su se žalili da im pretresaju prostorije, da ih prisluškuju i na različite načine vrše mobing. Žalili su se i na nedostatak osnovnih sredstava za rad. Ugasili su pojedine odjele. Sve to, upozoravali su još tada javnost, utiče na kvalitet usluge koju pružaju pacijentima.

O tome je, kad je već vrag odnio šalu, a za godinu i nešto mandata Sebije Izetbegović KCUS napustilo najmanje 40 stručnjaka, namjere da se razgovara u Parlamentu BiH. Inicijativu su pokrenuli poslanici opozicionih stranaka, ali i koalicionih partnera Stranke demokratske akcije, koju vodi suprug Sebije Izetbegović.

 Ovo se sve dešava iz jednog prostog razloga –  što supruga predsjednika Stranke demokratske akcije i člana Predsjedništva BiH jednostavno ima apsolutnu moć i radi sve ono što ona misli da je dobro, a ne ono što bi zapravo trebalo da oslikava potrebe građana – tvrdio je zastupnik SDP-a Damir Mašić.

Agregatno i druga stanja

To će vrijeme ostati upamćeno po dva puta snimljenom intervjuu Sebije Izetbegović za BHT.

– Zatekla sam rasulo i sada ga pospremam, a ostali koji trebaju da pospreme ono što je njihov posao neka isto to urade – pravdala se Izetbegović.

Ona je isticala da je sav bunt pokrenut protiv nje nastao baš zbog tog pospremanja i počela mantru o tome kako je do tada vraćeno 73 miliona KM duga Kliničkog centra.

Inače, nikada javnosti nije predočila koliko je zapravo dug KCUS-a, te ni kako ga je uspjela “vratiti”.

Doktori Tanović, Maksić i Bećirbegović ovako su odgovorili bivšoj šefici na njenu opasku da su promijenili “agregatno stanje” (Foto: Facebook)

Na pitanje da li je brine odlazak liječnika, a radilo se o ortopedima koji su s KCUS-a prešli u Opću bolnicu, odgovorila je u svom stilu, bahato i sarkastično.

– A gde su otišli ljekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje.

Godinu kasnije, 2018. zabilježeno je da je s Koševa otišao 71 stručnjak, među njima  čak 40 doktora medicinskih nauka. Većina njih, napuštajući Koševo, apelirala je da se egzodus mora zaustaviti.

Jedan od najboljih regionalnih neurohiruga dr. Kemal Dizdarević apelirao je na javnost.

– Ovo je prešlo svaku granicu. Direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović neko mora zaustaviti – kazao je dr. Dizdarević nakon što mu je nakon, kako je tvrdio, višemjesečne torture i mobinga, uručen otkaz.

U međuvremenu suprug direktorice KCUS-a, inače lider Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović na predizbornom skupu stranke pred prošle Opće izbore osorno je pričao o liječnicima koji napuštaju KCUS, te javno odao počast svojoj supruzi i čestitao joj na hrabrosti.

–  I ona (Sebija, op. a.) izdržala je sve diskvalifikacije, uvrede, spinove, laži i uvela je red, rad i disciplinu na KCUS-u. Čestitam ti, Sebija, i čestitam tvome timu, koji većinom čine žene, hrabre, odane, posvećene žene. Rastjerali ste lopove i lijenčine, vratili nagomilane dugove, vratili poštovanje, humanost i profesionalan odnos prema pacijentu – kazao je emotivno lider SDA.

To što su njegovu tvrdnju pobijale surove brojke o sve manjem broju zaposlenih nije značilo ništa.

Nesavladivi bedem

Tada smo razgovarali s dva bivša uposlenika KCUS-a koja su započela težak zadatak izrade studije koja bi trebala pokazati koliki je gubitak pretrpio KCUS, ali i država BiH odlaskom ljekara.

Pa nam je jedan od autora studije dao plastičan primjer.

– Velika svjetska kompanija ”Nokia” je 2004. saopćila da vrijedi 104 milijarde dolara. Od toga je osam milijardi otišlo na nekretnine, pokretnine, ostalu imovinu, a 96 milijardi otišlo je na ljude, inžinjere, dizajnere… To se u nauci zove intelektualni kapital, koji se svugdje na svijetu cijeni osim na Kliničkom centru u Sarajevu –  naveo je.

Prema preliminarnim rezultatima šteta nastala odlaskom liječnika s KCUS.a može se računati ne samo u milionima nego i u milijardama.

– Recimo, samo šest ortopeda koji su napustili KCUS imaju 150 godina škole, skoro isto toliko godina iskustva. Oni, zapravo, imaju više godina obrazovanja nego radnog staža. To su doktori u naponu snage, to su doktori koji sada mogu dati najviše. Njihovo znanje i obrazovanje je kapital ove zemlje, a ne jedne osobe, direktorice, koja se igra ljudima, doktorima koji spašavaju ljudske živote – zaključio je naš sagovornik.

Odlaze liječnici u najboljim godinama, upozoravao je nekadašnji direktor Opće bolnice dr. Bakir Nakaš. I posebno govorio o hirurzima, o stručnjacima iz oblasti koja se ne uči brzo.

– Hirurzi su specifični. Prvo šest godina fakulteta, godina staža, pet godina specijalizacije. I to samo da se nazove hirurgom. Bez iskustva, pa i talenta, ne može ni kuke držati, a kamoli sam donositi odluke. Da se ne naljute mlade kolege, ali bez dobrih i iskusnih mentora neće postići mnogo – zaključio je dr. Nakaš.

Zaposlenici Kliničkog centra niti žele, niti smiju, poučeni lošim iskustvima svojih kolega ne žele govoriti ni javno ni tajno.

Zid šutnje opasan oko KCUS-a odavno je nesavladivi bedem.

Kroz koji samo mogu ući milioni iz federalne Vlade.