Petak, 26.04.2024.

ALEKSANDAR VUČIĆ, PATOLOŠKI LAŽOV: Ekonomisti ga raskrinkali

Petak, 18.02.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Nedavno je, gostujući na televiziji Pink, najavio da će do kraja rada naredne Vlade prosječna plata iznositi 1.000 eura.

Prema riječima sagovornika “Nove”, ekonomista Mihaila Gajića i Gorana Radosavljevića i glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika “NIN”, Milana Ćulibrka, ovo obećanje bit će teško ispuniti.

Na pitanje kako je uopće moguće da ovo obećanje bude ispunjeno, Gajić je kratko odgovorio: „Nikako.“

„S jedne strane imamo godine obećanja da će prosječna plata da dostigne tadašnjih 500 eura, koliko je on obećavao tada – tri godine je obećavao dok konačno nismo stigli do te cifre“, kaže Gajić.

Njega ova situacija podsjeća na onu čuvenu „šta zna dijete šta je 200 kila“.

“Dakle, ništa vas ne košta da obećate, nemate nikakvu politički odgovornost ako se ono što je obećano ne ispuni. Vi kao političar nikome niste dužni novac, jednostavno ste obećali nešto što svima djeluje poprilično nemoguće”, objašnjava Gajić.

Što se tiče ekonomskih parametara, Gajić ističe da je nemoguće da prosječna plata, koja još uvijek nije dostigla ni cifru od 600 eura, za tako kratak period poraste na 1.000 i da ne postoje nikakvi ekonomski fundamenti za tako nešto.

Prema riječima Gorana Radosavljevića, ovo je klasično predizborno obećanje, čije ispunjenje, pak, nije nemoguće.

“U Srbiji imamo prilično veliko ‘pumpanje’ plata u javnom sektoru, jer ako pogledate sadašnju prosječnu platu, njen najveći dio vuče javni sektor, koji ima i veliko učešće broja zaposlenih i oni će vjerovatno nastaviti da im podižu plate, što će podizati prosjek”, objašnjava Radosavljević, dodajući da postoji i trend podizanja minimalne zarade.

Sličnog je mišljenja i Milan Ćulibrk, koji ističe da ovo zaista djeluje kao populističko obećanje, ali ne treba biti potpuno isključiv.

“Bili smo svjedoci da je vlast u Srbiji, vjerovatno znajući da slijede još jedni prijevremeni parlamentarni izbori, čak i u onoj pandemijskoj godini, u kojoj nismo imali nikakv rast, već pad bruto domaćeg proizvoda, značajno povećala plate u javnom sektoru”, rekao je.

Kako Ćulibrk ističe, ovo govori kako za vlast ekonomski parametri nisu bitni i da ona može da radi šta god joj padne na pamet.

(Nova.rs)