Četvrtak, 25.04.2024.

Muderisovim jezikom – narod je digao kažiprst!

Ponedjeljak, 17.10.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Kandidat za “Prvog u Bošnjaka”, Bakir Izetbegović, tokom kampanje za tu imaginarnu i projiciranu poziciju, nije spuštao kažiprst desne ruke.

Podignut kažiprst desne ruke, simbolizira jednost,  Tewhid odnosno vjerovanje i pokornost Jednome Bogu. Bog je jedan, samo se Njemu pokoravamo i Njega slavimo, intenzivno nam je i svakodnevno poručivao Izetbegović sa predizbornih bina.  Igrao je kandidat Izetbegović na vjerski sentiment kod Bošnjaka. Ne znamo ni za jednu takvu fotografiju  Bakira Izetbegovića, prije ove kampanje.

A, bilo je Izetbegovićevih foto seansi u različitim pozama. Sa gitarom, sa kućnim ljubimcima, sa botovima.  Čak je i šah igrao javno.

S obzirom da nas je Izetbegović pozivao na pokornost Jednome Bogu, bio bi red, da se, sa te, vjerske, moralne, etičke pozicije  analizira  standard koji je, upravo on uveo u politiku.

Šta znači, sa vjerske, moralne, etičke, sa strane pokornosti Jednome Bogu, kada na, “bi gajri hak”, dakle, bez dobrog povoda, bez pravog razloga javno optužite, javno  navlačite ljagu, na tuđe ime i prezime, na tuđu suprugu, majku, sestru, kćer? 

Šta sa te visoke moralne strane znači, kada javno lažete na svoje oponente? Izetbegoviću, izgleda ništa.

Njegovi kerberi ne prestaju divljati po društvenim mrežama. Kažemo Izetbegovićevi, jer kako god je držao kažiprst desne ruke po binama, tako se javno slika, a tajno finansira i podržava internet jurišnike,  koji koriste svaki momenat da povrijede privatnost, da uvrijede ničiju supruga, nečiju sestru i svakog drugog ko ne razmišlja kao oni.

Zna se ko ulazi u Centralu SDA, zna se ko vodi i po čijem nalogu desetine lažnih Facebook naloga! Zna se kako ih se i ko finansira i podržava. To čak ni Izetbegović ne krije. Takve je i neke od njih Izetbegović angažovao kao dio svog Kabineta, a nastavio je i Džaferović.

U tu i te svrhe se koristi i medijska mašinerija koja se finasira iz stranih država. Obračunavaju se i urnišu koga stignu. I sve sa uzdignutim kažiprstom desne ruke. 

Dostojanstveno se i hrabro od  Izetbegovićevih jurišnika ovih dana, ali i prethodnih mjeseci i godina, brani Dalija Hasanbegović, supruga predsjednika NiP-a, Elmedina Konakovića.

Šuti Izetbegović, mudro šuti i potiče međubošnjačko javno urnisanje. Niko od Izetbegovića ne očekuje reakciju, pa čak ni ogradu, niti će ona doći. 

Gdje je taj, gdje je nestao taj visoki, vjerski, moralni integritet? Kome se drži podignut kažiprst? Radi čega se mora dirati u ono što se kod Bošnjaka nikad ne dira? Može li se zaustaviti mašinerija koja proizvodi dodatni unutarbošnjački sukob i nered? U svemu ima i simbolike. 

Izetbegovići, Hasanbegovići, Selimbegovići….ugledna imena i prezimena, hoće li ostati kao relikt staroj slavi i časti koju su baštinili Bošnjaci? 

Botovi su na izborima pali na tjeme. 

Vrijeme je Izetbegoviću da nakon ove utakmice koju si teško izgubio, pogasiš svoje pljuvače vatre i da  se ogradiš i javno ih se odrekneš.

Narod je digao kažiprst.

(PRESS)