Subota, 20.04.2024.

Ministrica Ann Linde potpisala zahtjev za prijem Švedske u NATO

Utorak, 17.05.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je danas zahtjev za pridruživanje NATO-u. Kako ruska invazija na Ukrajinu izaziva radikalni razvoj evropske sigurnosti i geopolitike, ova akcija označava formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om, čime se završavaju decenije vojne neutralnosti.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je da je “osjećaj vrlo dobar i vrlo ozbiljan”.

“Čini se da smo došli do zaključka koji je najbolji za Švedsku. Ne znamo koliko će to trajati, ali računamo da bi moglo potrajati i do godinu dana. Sada, ove sedmice, ova će prijava biti predana, zajedno s Finskom, a zatim će je obraditi NATO”, kazala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sigurno će biti iritiran historijskim potezom koji dolazi nakon vojne nesvrstanosti nordijske zemlje više od 200 godina.

Podsjetimo da je ranije švedska premijerka Magdalena Andersson najavila da će se Švedska pridružiti Finskoj u traženju članstva u NATO-u.

Nadalje, Andersson je upozorila da će zemlja biti u “opasnoj poziciji” tokom procesa prijave i savjetovala je svojim sunarodnjacima da se pripreme za ruski odgovor.