Petak, 29.03.2024.

Konaković objasnio kako funkcioniše klub SDA: Jedan ode kući odmarat i spavat kao sad Dević, pa onda dođe odmoran da opstruira, a spavat ode Zahiragić

Utorak, 17.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na sjednici Skupštine KS ponovo je došlo do teških riječi.

Prije rasprave o prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Statut o izmjenama i dopunama Statuta Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, zastupnik Haris Zahiragić je tražio pauzu u ime kluba SDA, zbog privatnih razloga njegove kolegice iz stranačkog kluba Amre Hasagić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP) nije odobrio pauzu jer se bliži kraj sjednice, a optužio je Zahiragića da namjerno opstruira sjednicu.

Jedna tačka-jedan dan

Nakon uvodnog izlaganja resornog ministra Harisa Vranića riječ je uzeo Elmedin Konaković (NiP):

– Poslovnikom je jasno precizirano da imate pravo kada prepoznate opstrukciju rada upozorite na to. Mi smo čuli neki dan Zahiragića i Devića (Mahir) kako se dogovaraju da na svaku tačku se jave maksimalan broj puta i to je postalo toliko bespredmetno. Njihove sterilne diskusije su postale dio ove Skupštine. Vas predsjedavajući (Elvedin Okerić) molim da zaštite one koji žele da rade. Ulazimo u ritam jedna tačka – jedan dan, a oni to rade na smjenu. Jedan ode kući odmarat i spavat, kao što je to sada Dević, pa onda dođe odmoran da opstruira, a spavat ode Haris Zahiragić. Direktno krše ovaj član poslovnika i bitno je da se to prepozna. Neki dan smo ih Mekić, Delić i ja čuli kako govore “Sada ćemo opstruirati i razvlačiti koliko god možemo”.

Obratio se i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić:

– Njihovo razvlačenje sjednice će im se sigurno obiti od glavu.

Nije primjereno

Onda je riječ uzeo i Haris Zahiragić:

– U riječima Konakovića ste mogli čuti opstrukciju po tom istom članu. Niti su poređenja sa Ratkom Mladićem, zbog toga što raspravljamo o tačkama dnevnog reda umjesna i tvrdnje da razvlačimo pamet, nisu primjerene. Niti je Dević otišao spavati, nego je otišao na dženazu, niti razvlačimo pamet bilo kome, niti ne radimo, nego baš suprotno. Čitanje materijala i raspravljanje o njemu ne može biti razvlačenje pameti – kazao je Zahiragić.