Petak, 19.04.2024.

CENIĆ: Političare briga šta kažu građani, ovaj jad i čemer, ova sirotinja koja je svakim danom sve veća

Utorak, 17.05.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Gošća današnjeg izdanja Rezimea bila je Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak.

Kaže da se znalo da će HDZ raditi sve da dalje ucjenjuje jer im je to jako polazilo za rukom.

“Vrlo uspješno su to radili u prošlosti. I ovo će do zadnjeg momenta na taj način da se razvlači, međutim ja mislim da gospodin Čović treba da bude svjestan da je sve bliže sankcijama i da je gotovo neminovno da će one uslijediti. Ne može se sad u izbronoj godini pričati o tome da nije urađena reforma izbornog zakonodavstva. Šta su radili toliko dugo? Gospodin Novalić je u tehničkom mandatu toliko dugo, mi smo zaboravili ono vrijeme kad on nije bio premijer. Zadržao se zahvaljujući tome što se ništa nije uradilo nego tako blokiralo. Ali se nije na tome radilo ništa zato što svima odgovara da se ništa ne uradi.”

Smatra da bi trebale uslijediti tužbe ukoliko se budžet ne usvoji.

“To je prestrašno, šarada, jedno nakaradno, užasno. Trebalo bi konačno neko da odgovara. Ne mogu da krivim samo Bevandu i HDZ, gdje su ostali? Onemogućavati ljudima njihova neposredna demokratska i ljudska prava, to je za težu osudu i sankcije. Mislim da će tu reagovati čak i međunarodna zajednica jer oni su inače spremni kao zapete puške, konačno. I samo čekaju povod da objelodane proširenu listu. Ako već na izborima ne možemo ništa da riješimo, nek riješe ovi međunarodni koji su njih smatrali demokratama i napravili ogromne demokrate pregovarajući s njima iza zatvorenih vrata.”

Ističe da je to što se svi petljaju u BiH krivica i BiH.

“Mislim da onaj ko ovdje ostaje i opstaje treba da se pita, a ne oni koji su jednom nogom ovdje, jednom nogom tamo.”

Cenić navodi da u BiH živimo od pakla.

“Ovdje mnogi zarađuju od pakla, karijeru su napravili na paklu. Pogledajte im karijere prije nego što su ušli u politiku, šta su radili i kako su radili i sve vam je jasno. Tako da oni žive od pakla, hrane se paklom, mržnjom i zlom. Što bi visoki predstavnik potezao Bonska ovlaštenja i nametao budžet? Dajte da jednom ovdje već govorimo o stvarima kako treba i zovemo ih pravim imenom. Ne možete proglašavati da je ova kaljuga spa i džakuzi. I druga stvar, svako ko je namjerio da uvede sankcije, ma uvodi. Nekad sam se borila protiv toga, mislila sam da je to zadnje što treba uraditi, a sad je tako svejedno jer vidite da ti ljudi pet para ne daju šta kažu građani, stanovnici, ovaj jad i čemer, ova sirotinja ovdje koja je svakim danom sve veća. To ih apsolutno ne zanima, ne postoji javni, samo privatni interes. Ja mislim da visokog predstavnika treba ostaviti da prima platu, sjedi, pije čaj, saziva goste i onako sjedi i gleda, a pusti ove velike igrače da kažu svoje. “