Srijeda, 24.04.2024.

Iz Ambasade Rusije u BiH reagirali na “Avazov” komentar “Putinove igre”: Sve ima svoje granice, čak i naše strpljenje, ako ćemo biti prisiljeni da odgovorimo, to će biti udarac iz dubine ruske duše

Četvrtak, 17.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Iz Ambasade Rusije u BiH reagirali su danas na komentar koji je objavljen u “Dnevnom avazu”, autora Miralema Aščića pod naslovom “Putinove igre”.

U komentaru, koji se odnosio na pitanje hoće li i kada Rusija napasti Ukrajinu ili je riječ o ispipavanju snaga, objavili smo između ostalog i slijedeće:

Ima li dušu iko od naših partnera

“Ali ko je u pravu, Rusija, Amerika ili Ukrajina, pokazat će vrijeme. Jedno je sigurno, Amerikanci i Rusi neće započeti treći svjetski rat zbog Ukrajine niti će strane sile slati svoju vojsku da ratuju u Ukrajini”

Također, u komentaru se navodi i:

 – Osim toga, situacija u vezi s Ukrajinom morala bi biti jasan signal Americi da obrati pažnju na Bosnu i Hercegovinu i ozbiljnije secesionističke poruke Milorada Dodika, kojeg Rusija bezdušno podržava.

Međutim, u reakciji Ambasade Rusije u BiH navode:

Što se tiče Vašeg „komentara dana“, koji je 16.02.2022. objavio najčitaniji i najuticajniji list u Bosni i Hercegovini – izdanje Dnevni Avaz, željeli bismo istaći sljedeće.

Naravno da Rusija ima dušu. Upravo iz tog razloga i sumnjamo ima li dušu iko od naših partnera sa njihovom pokvarenom pločom o nekoj „bezdušnoj podršci Rusije secesionističkih poruka“. Upravo s dušom zalažemo se za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u Bosni i Hercegovini. 

Podržavamo njen suverenitet, teritorijalni integritet, ravnopravnost njenih konstitutivnih naroda i entiteta u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom u miru u Bosni i Hercegovini. Ali ultimativna odgovornost za to kako će se BiH razvijati je na samim stanovnicima ove zemlje. I to zahtjeva ne samo razum, već i dušu.

Sve ima svoje granice, čak i naše strpljenje

S dušom se zalažemo za poštovanje normi međunarodnog prava, bilo da je u pitanju poštovanje procedure imenovanja novog visokog predstavnika u BiH ili implementacija Sporazuma iz Minska.

Duša, duševnost, duhovnost su vrijednosti koje su uvijek bile karakteristične za Rusiju. Ali, na kraju krajeva, sve ima svoje granice, čak i naše strpljenje. I ako ćemo biti prisiljeni da odgovorimo udarcem na provokacije cinika, licemjera i manipulatora, to će biti udarac iz dubine ruske duše, stoji u reakciji.