Petak, 29.03.2024.

SDA JE NAŠ ŠEHER PRETVORILA U KRIMINOPOLIS: Sudac kojeg je Senaid Memić nazvao majmunom sudit će u predmetu Dženan Memić?!

Utorak, 16.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zamislite kakvi su sarajevski mediji ako su sebi dopustili da im tolike godine Ilidžom vlada jedan ljudski odron kakv je Senaid Memić i da pri tome bude proglašavan za najnačelnika u Bosni i Hercegovini?!

A prema informacijama koje su već objavljivali neki portali, tek nakon što je kao SDA-ov škart, kako za njega kaže njegov stranački drug Faruk Kapidžić, poslat u diplomatiju, Ured je zadokumentirao ogroman koruptivni kriminal bivšeg načelnika Općine Ilidža, a novopečenog diplomate – Senaida Memića. Ured je, češljajući procedure zapošljavanja, ušao u trag ogromnoj korupciji, koja je prema grubim procjenama rezultirala štetom po budžet u iznosu većem od 100 miliona KM!

KRIMINALNA MREŽA NAČELNIKA MEMIDŽE

Naime, zadokumentirano je da je Memić mimo svih procedura uhljebio oko 30 osoba, uglavnom stranački povezanih sa SDA. Uhljebljeni su svi mimo konkursne procedure, odnosno, konkursa nije ni bilo! Svih 30 osoba, Memić je pred izbore unaprijedio u državne službenike. Zanimljivo je da su svi postavljeni u ključne sektore – urbanizam, finansije, komunalije.

Osim što je Memić, mimo zakona, uhljebio tridesetak osoba, kako su pisali portali, odredio im je veće plaće od zakonom dozvoljenih. Osim toga Memić nije nasumično uhljebljivao stranačke poltrone – on ih je strateški rasporedio.

Većina njih, kako smo već rekli, radi u sektoru za finansije i urbanizam. Češljajući dublje, Ured je došao do frapantnih podataka da je stotine urbanističkih dozvola izdato na sumnjiv način!

Upravo zbog toga, kako su pisali, uskoro će krenuti i revizija urbanističkih i građevinskih dozvola, a prema grubim procjenama, to je kriminal težak oko 100 miliona KM! Memić je u cijelu kriminalnu mrežu uključio i svoju suprugu – Velidu Memić. Ona je od ranije uposlena u Općini, a nedavno je, naravno mimo procedura, unaprijeđena. Memićka je, inače, bivša ministrica pravde KS.Kako je medijima nezvanično rečeno, jedna struja unutar SDA je vršila pritisak na Tužilaštvo da se predmet protiv Memića stavi u ladicu, dok je druga struja insistirala na njegovom provođenju.

ŠEHER KRIMINOPOLIS

Ovo bi bila suviše banalna novinarska priča u kojoj bi se moglo nači na desetine SDA-ovih politički retardusa da se ne radi o baš, baš iznimno zanimljivom primjeru bošnjačkog moćnika kakvih je pun naš šeher kriminopolis.

Naime, Senad Memić, sin Senaida Memića, bio je uhapšen nakon što mu je u kući u Hrasnici pronađen veliki arsenal oružja. Suđen je i osuđen od strane sudije Nenada Šelede. Predsjedništvo BiH je Senada Memića pomilovalo u maju 2008, nakon što je kažnjen sa tri mjeseca zatvora, čime je kazna preinačena u uvjetnu u trajanju od dvije godine, a prethodno je Sud BiH je Senaida Memića pravomoćno osudio u septembru 2006. godine jer je verbalno napao sudiju Šeledu kada je ovaj izricao presudu njegovom sinu Senadu.

“Imaš li dokaze majmune jedan… Ti si sudija, vidi te kakav si. Jesi li slušao, jesi li gledao? Neće meni četnik suditi!”, vikao je između ostalog Memić na sudiju.

Ranije su se Memići dovodili u vezu za preprodajom i švercom naoružanja i vojne opreme. Danas se Senaid Memić kao bivši SDA načelnik Općine Ilidža dovodi u vezu sa preprodajom zemljišta građana koje se nalazilo na području ove Općine a da to stvarni zakoniti vlasnici nisu ni znali da je njihovo zemljište prometovala Općina i na tome zarađivale milionske iznose. Oštećeno je više desetina građana kako sa strane čijom se zemljom prometovalo, tako i na strani kupaca zemlje. Dobit je ostvarila Općina Ilidža. Interesantno je da je među prometovanom zemljom i zemlja baš sudije Nenada Šelede koju je „prodao“ Senaid Memić, te da po krivičnoj prijavi KT KS tužilac Zoran Ikonić zajedno SA FUP istražuje općinsku administraciju Ilidže. Šeledinu zemlju ,,kupio,, je oštećeni građanin Sead Radovović ne znajući ko je vlasnik iste. Interesantno u cijeloj priči jeste i da je bivši inspektor FUP Marko Jašar trenutno općinski pravobranilac, te da se nakon što se za slučaj saznalo nalazi na čestim bolovanjima. A najinteresantnije je da opet Nenad Šeleda sudi u predmetu ubistva Memić Dženana.

(TBT)