Utorak, 23.04.2024.

Nezavisni odbor predložio smjenu komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića

Utorak, 16.08.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nezavisni odbor predložio je smjenu komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića, a poznato je i zašto je to učinjeno.

Predsjednik Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo Kenan Kapo je potvrdio za Klix.ba da je ovaj odbor 12. augusta donio odluku o prijedlogu smjene.

Naglasio je da je ovaj prijedlog jučer, 15. augusta, dostavljen Vladi Kantona Sarajevo. Obrazložio je razlog za donošenje odluke o prijedlogu smjene.

“Od Zavoda za penziono osiguranje dobili smo akt da ispunjava uslove za penzionisanje, tj. da ima 40 godina i 17 dana staža. To je jedan od uslova za smjenu policijskog službenika. Postupalo se u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonom o policijskim službenicima”, istakao je Kapo.

Poručio je da vlada treba postupati po Zakonu o unutrašnjim poslovima – da prihvat ili odbije prijedlog. Naglasio je da neće prejudicirati kakva će biti odluka vlade.

Selimović je 13. augusta 2019. izabran za policijskog komesara, a do tada je bio načelnik Policijske uprave u Hadžićima. Funkcija komesara je do njegovog izbora bila upražnjena, i to nakon što je Mevludin Halilović 2018. smijenjen.

Klix/Press