Petak, 19.04.2024.

Hrvatu zarobljenom u Ukrajini počelo suđenje, prijeti mu smrtna kazna

Utorak, 16.08.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Prenosimo novu vijest o Hrvatu zarobljenom u Ukrajini koju je danas objavio Index.hr
HRVATU kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva prijeti smrtna kazna, objavili su danas ruski mediji. Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je njega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Hrvata, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhićena su u Mariupolju i oko njega

Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom listopada. Još dvojica Britanaca, Dylan Healy i Andrew Hill, također su optuženi, ali se ne suočavaju s pogubljenjem. Sva petorica izjasnila su se da nisu krivi.

Hrvatska osudila optužnicu

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Hrvatska “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, stoji u priopćenju MVEP-a. 

Ministarstvo i nadležne službe u neprekidnom su kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat, priopćeno je. 

“Ostao sam zbog državljanstva”

Danas, na dan kada je počelo suđenje, objavljena je nova snimka u kojoj opisuje kako se našao u Ukrajini.

“Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobivaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor.

Bio sam par kilometara sjeverno od tvornice Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove”, rekao je.