Petak, 29.03.2024.

Švedska podnosi zahtjev za članstvo u NATO

Ponedjeljak, 16.05.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Vladajuće Socijaldemokrate u Švedskoj saopštile su da i zvanično podnose zahtjev za članstvo u NATO savezu.

Jučer su odluku o NATO članstvu potvrdili i čelnici Finske – predsjednik Sauli Niniste i premijerka Sana Marin. Kako su naveli, očekuju da će zahtjev i formalno biti podnijet do kraja ove nedjelje, a samo dan nakon Finske, susjedna Švedska je donijela istu odluku.

Vladajuća partija – Socijaldemokrate do sada su se protivile ulasku u NATO savezu, jer to predstavlja promjenu neutralnog vojnog statusa zemlje.

Međutim, rat u Ukrajini je promenio situaciju na Baltiku. Premijerka Švedske Magdalena Anderson saopštila je da počinje nova era za Švedsku i Finsku.

Oglasio se i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da njegova zemlja nema problema sa Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihove teritorije zahtjevalo reakciju Moskve.

„Želio bih da vas obavijestim, poštovane kolege, da Rusija nema problema sa ovim državama, te stoga, u tom smislu, ekspanzija na račun ovih zemalja ne predstavlja neposrednu prijetnju Rusiji, već širenje vojne infrastrukture na ove teritorije će sigurno izazvati naš odgovor“, rekao je Putin.