Četvrtak, 28.03.2024.

Vučić odlikovao pisca Gojka Đogu koji je govorio da muslimane treba “sve pobiti”

Srijeda, 16.02.2022. | Najnovije | Region | Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je povodom Dana državnosti nama susjedne zemlje odlikovao pisca Gojka Đogu Zlatnom medaljom za zasluge, čovjeka koji je 1991. godine u privatnom razgovoru s Radovanom Karadžićem kazao da u Sarajevu “treba sve pobiti, sve pobiti”.

Razgovor s predsjednikom nekadašnjeg SDS-a i osuđenim ratnim zločincem Karadžićem Đogo je vodio 12. oktobra 1991. godine nedugo nakon što je Karadžić u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine zaprijetio da je najava proglašenja nezavisnosti RBiH “ista autostrada pakla i stradanja” i da će “muslimanski narod možda nestati ako bude rata ovdje”.

Njih dvojica razgovor su otvorili riječima Karadžića da je došao s pregovora.

“Kakvi više pregovori, čujem da si sinoć briljirao mogu ti reći. Kažu alal vera”, kazao je Đogo, na što mu je Karadžić kazao da se Bošnjaci spremaju za rat “već naredne nedelje”.

“Gdje će on ratovat, gdje on misli, u Sarajevu da otvori rat, jel on lud čovjek. Ja mislim njih upravo, ako otvore rat treba stući, biće krvi do koljena“; rekao je Đogo, da bi Karadžić dodao da će “nestat s lica zemlje”.

“Oni moraju da znaju da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana”, rekao je Karadžić, jer “nemaju šanse” protiv 300.000 Srba, koji imaju podršku vojsku i želju da se “bore do posljednjeg”.

To treba sve pobiti. Sve pobiti“, odgovorio je Đogo.

Đogo je srpski književnik, pjesnik i esejista, te redovni član Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, a tada je bio predsjednik Udruženja Srba iz BiH u Srbiji.

U njegovo ime odlikovanje koje mu je uključio Vučić primila je njegova supruga.