Četvrtak, 28.03.2024.

Analize i ankete prognoziraju smjenu generacija i pobjedu Denisa Bećirovića na izborima!

Četvrtak, 15.09.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Sve relevantne analize i nezavisne ankete koje su do sada objavljene prognoziraju nakon da će nakon 2. oktobra, odnosno Općih izbora, smjenu generacija u Bosni i Hercegovini. To se posebno odnosi na utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkkog naroda između dr. Denisa Bećirovića (SDP), kandidata ujedinjene opozicije i aktuelnog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Bakira Izetbegovića, također delegate i predsjednika SDA.

To čini i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES je u  opsežnoj analizi „Opći izbori u BiH 2022: Političke promjene potrebne, da li su moguće?” prognozirao smjenu generacija nakon izbora.

“Kandidatura Denisa Bećirovića (SDP), za člana Predsjedništva BiH uz podršku 11 političkih partija može predstavljati znak najave smjene generacija na političkoj sceni BiH i uvođenje novog pristupa politici, kojem je u fokusu građanin i država Bosna i Hercegovina. Bakir Izetbegović (SDA) je već dva mandata bio član Predsjedništva BiH i trenutno kandidira sa statusom penzionera. U istom statusu umirovljenika nalazi se i predsjednik HDZBiH Dragan Čović”, kaže se u analizi.

Kako se dalje navodi, agresija na Ukrajinu, djelovanje “Putinovaca” Dodika i Čovića u BiH, pojava velikodržavnih projekata, zveckanje oružja na Kosovu, ignorantska politika EU prema BiH i članstvu u EU i NATO, agresivno  djelovanje Rusije preko svoje Ambasade u BiH, konačno opredjeljenje Turske u pogledu kandidata za izbore u BiH, najavljena teška svjetska ekonomska kriza, pokušaji predstavnika međunarodne zajednice da Bošnjake dovedu u neravnopravni položaj u odnosu na druga dva naroda u BiH, stalne najave jednog dijela članica EU o podjeli BiH, nejasan stav SAD o unutrašnjem uređenju BiH, će biti ključni razlozi ne samo u izboru bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, nego će ključno uticati i na konačne rezultate unutar i između probosanskih stranaka.

“Nacionalni i nacionalistički koncept u Bosni i Hercegovini u posljednjih više od 30 godina razorio je tu zemlju prvo sa ratom, a kasnije pogrešnim nacionalističko-kriminalnim politikama, koje su BiH kao zemlju sa ogromnim prirodnim i ljudskim potencijalom učinile najsiromašnijom zemljom u Evropi. Odluka je na građanima BiH, da li žele promjene ili će dati podršku razarajućim politikama i različitim klero-nacionalizmima sa kojima imaju decenijska negativna iskustva i koje u osnovi ništa dobro nisu donijele građanima BiH. Građani će imati priliku, da na predstojećim izborima sa olovkom u ruci daju svoj glas za političke promjene u BiH”, zaključuje se u analizi.

Inače, Bećirovića koji je u toku dosadašnjeg dijela izborne kampanje agilniji, te bliže narodu, a što se može vidjeti u brojnim gradovima koje posjećuje, mnogi analitičari vide kao pobjednika u utrci sa Izetbegovićem koji djeluje anahrono, sa poprilično retrogradnom retorikom.

I u nedavno održanoj velikoj anketi portala Klix.ba, vodećeg u BiH, ubjedljivu pobjedu odnio je Denis Bećirović. Na uzorku od oko 35.000 učesnika u anketi, Bećirović je imao osvojenih 42 posto, dok je njegov glavni oponent Bakir Izetbegović (SDA) imao osvojenih 24 posto glasova.

(PRESS)