Četvrtak, 28.03.2024.

ANDREJ PLENKOVIĆ ZA HRT: “Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”

Subota, 15.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri puta izabrali formalno hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavlja “ogromnu neugodnu prepreku” razvoju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazao je u intervjuu za HRT hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je o tome važno razgovarati s predstavnicima Bošnjaka.

Plenković je kazao da od 2006. postoji “anomalija i izborni inženjering” koji se ogleda u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prenosi Hina.  

“To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković.

“Ta situacija je apsurdna. Ja ne znam ni za jednu drugu situaciju tog tipa”, dodao je.

U tom je kontekstu istaknuo da je važno razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, kao i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

“Tu moramo postići dogovor. Zato je naš cilj da razgovaramo i s gospodinom Izetbegovićem i s gospodinom Čovićem, da cijelu tu priču pomognemo i to tako da u međunarodnoj zajednici ne antagoniziramo ljude i ne stvaramo protivnike, nego da imamo saveznike i prijatelje koji će nam podržati tu tezu. To je ono što se radi”, istaknuo je Plenković.

Zagreb treba “olakšati i pomoći” dogovor između političkih stranaka u BiH, istaknuo je Plenković, sugerirajući da retorika hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića tome ne pomaže.

“Da bi si Hrvati na teritoriju Federacije BiH izabrali legitimnog člana Predsjedništva BiH onda se mora postići dogovor s Bošnjacima koji žive zajedno s Hrvatima na teritoriju Federacije. Bez tog dogovora ćemo teško ići u novi izborni zakon koji će biti pravedan, pravičan i u duhu onoga što je dogovoreno u Daytonu”, utvrdio je Plenković.