Četvrtak, 28.03.2024.

Adis Ahmetović, specijalni izvjestilac Bundestaga: Rata neće biti!

Subota, 15.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Poslanik njemačkog SPD-a Adis Ahmetović obavljat će i dužnost izvjestioca Bundestaga o situaciji na zapadnom Balkanu i BiH, odakle je porijeklom.

Očuvanje mira

Ahmetović u ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” kaže da će izvještavati najveću poslaničku grupu u njemačkom Bundestagu – SPD o situaciji na zapadnom Balkanu.

– Ne radi se samo o opisivanju političkog, ekonomskog i socijalnog stanja već Odboru za vanjske poslove i njemačkoj vladi želim predložiti konkretne korake djelovanja u cilju stabilizacije situacije na terenu, očuvanja mira, jačanja demokratskih i liberalnih snaga i konkretiziranja proširenja EU za sve zemlje zapadnog Balkana – kaže Ahmetović.

Nakon što je u decembru 2021. posjetio BiH, sada će češće boraviti u ovom dijelu Evrope. Za trenutnu političku situaciju u BiH kaže da se može opisati kao krhka.

– Međunarodna zajednica, uključujući Njemačku, sa zabrinutošću gleda na rastući nacionalizam. Pokušaji secesije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uznemiruju narod u zemlji i destabiliziraju ne samo BiH već dovode i do primjetnih tenzija u cijelom regionu. Želim da istaknem da neće biti razdora, neće biti rata i da se neće ponoviti historija iz devedesetih.

Odlučna akcija

Evropa to neće dozvoliti, a i Njemačka je, također, svjesna svoje odgovornosti u regionu – ističe Ahmetović.

Pozdravlja sankcije SAD usmjerene protiv političara i njihovih saradnika koji urušavaju Dejtonski sporazum i smatra ih neophodnim korakom, koji treba slijediti i Njemačka.

– Moramo poduzeti odlučnu akciju protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama u regionu, kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju – naglašava Ahmetović.

Plan stabilizacije

S kolegama iz Bundestaga Ditmarom Nitanom (Dietmar Nietan), Josipom Juratovićem i drugim zastupnicima i stručnjacima radi na konkretnom planu stabilizacije BiH u pet tačaka.

– Želimo da pružimo podršku liberalno-demokratskim snagama na zapadnom Balkanu. O očuvanju mira u Evropi odlučivat će se ne samo na ukrajinsko-ruskoj granici već značajno na zapadnom Balkanu, posebno u BiH, i želim aktivno raditi na stabilnosti i očuvanju mira u ovom regionu. Osim toga, radit će se i na sankcioniranju protuustavnog djelovanja Dodika konkretnim mjerama – kaže Ahmetović.

(AVAZ/PRESS)