Nedjelja, 19.05.2024.

“Da je Kalimero biti lako, Kalimero bi bio svako” / Gatarama – OSA, mladim i obrazovanim – biro

Nedjelja, 13.11.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Kad okrivite splet nesrećnih okolnosti za to što se vaše dijete godinama nalazi na birou za zapošljavanje sjetite se da je jednom mladom i sposobnom čovjeku sa završenim fakultetom radno mjesto oduzeo imitator pjevačica, gatara i tarot-majstor. Nije vještina čitanja karata dovela gataru do pozicije službenika Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSABiH) već poznanstvo s direktorom Osmanom Mehmedagićem zvanim Osmica.

Ovo vas ne treba čuditi. Zar ste očekivali da će direktor koji od 2007. godine radi s misterioznom diplomom zaposliti mladog i sposobnog čovjeka s legalno završenim fakultetom?

Bosanski tajni agent je Edin Alađuz Kalimero, estradni radnik i lokalna zvijezda dva reality-showa. Njegova je deviza: ”Da je Kalimero biti lako – Kalimero bi bio svako!”. Prije nekoliko godina pokojni publicista Denis Kuljić napisao je satirično da Kalimero nije neko marginalno spadalo, čudak iz baščaršijskih kafana, nego važan operativac OSA-e. I zaista jeste.

Svako jutro u kabinetu direktora OSA-e Kalimero „baca“ karte u kojim vidi s kojeg tačno graničnog prelaza će neprijatelj ući. Njegova kartomancija razlog je naše sigurnosti.

Priča se da je angažman dobio nakon što je Osmica čuo da je 2011. godine u kašikama vidio dolazak Rusa u BiH. Kalimero je o svojim proročanstvima upoznao i Almira Džuvu, ali Džuvo nije bio zainteresiran za njegovim uslugama.

Od decembra 2019. godine Kalimero je na teškom zadatku. Težem od odbrane teritorijalnog integriteta BiH. Svoje nadljudske napore, vrijedne svake budžetske marke, usmjerio je tome da otkrije ko je to poturio sihir na šefovu diplomu i radno iskustva.

Osmici je predlagao da zamoli direktora BIA-e Bratislava Gašića da angažuje imitatora pjevačica Gorana Stojićevića zvanog Karamela kao tajnog agenta Srbije. Tako bi Kalimero i Karamela ujedinjeno riješili muka Osmicu, a i izmirili dvije agencije koje nisu u najboljim odnosima još od akcije Ušće.

Imate li legalno stečenu diplomu prvog, drugog ili trećeg ciklusa studija? Okačite je na zid. U ovoj zemlji na cijeni su gatare i zvijezde reality-showa. Gatarama – OSA, mladim i obrazovanim – biro.    

(PRESS)