Subota, 27.04.2024.

SAD: Pretresena kuća napadača na pisca Salmana Rušdija

Subota, 13.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Policija je pretražila kuću 24-godišnjeg Hadija Matara, napadača na pisca Salmana Rušdija, u Fairviewu u New Jerseyju.

Policija je blokirala ulicu u kojoj se nalazi kuća. U pretresu su učestvovali i pripadnici Federalnog istražnog ureda (FBI). Na mjestu događaja su se okupili građani koji su kazali da nisu poznavali Matara i da su šokirani napadom.

Oko 10 uboda nožem

Pretraga kuće trajala je do kasnih večernjih sati. Salmana Rušdija (Rushdie) je jučer nožem napao 24-godišnji Hadi Matar dok je bio na pozornici kako bi održao predavanje na institutu Chautauqua u blizini grada Buffala.

Rušdi, koji je zadobio oko 10 uboda nožem, prebačen je u bolnicu UPMC Hamot Surgery Center. Napadač je uhvaćen.

Rušdi, koji je zbog svog pisanja 1980-ih godina dobio prijetnje smrću iz Irana, napadnut je u petak kada je trebao održati predavanje u američkoj saveznoj državi Njujorku.

Na respiratoru

Njegov agent Andrew Wylie rekao je “New York Timesu” da je Rušdi na respiratoru i da ne može govoriti. Prema njegovim riječima, zadobio je povrede ruke i jetre, a mogao bi ostati i bez oka.

Njegova knjiga “Satanski stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski vrhovni vođa ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Rušdijevu smrt.

Iran je takođe ponudio više od tri miliona dolara nagrade za svakog ko ga ubije.