Srijeda, 23.10.2024.

Kako su pali opasni momci iz Sarajeva?”Elvis Keljmendi je “radio” non-stop, zaradio je nelegalno desetine miliona eura”

Srijeda, 13.07.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

U akciji kodnog naziva “Rez”, slobode je lišeno više osumnjičenih osoba, koje su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa međunarodnim krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i drugim kaznenim djelima.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o prijedlogu mjera pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, u predmetu u kojem je ostvarena značajna međunarodna suradnja, osumnjičeni su djelovali kao organizirana kriminalna skupina, sa podijeljenim ulogama i zadacima, koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju na ilegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih gradova, velikih količina opojnih droga.

Također, u okviru istrage istražuju se i tokovi novca stečenog nezakonitim aktivnostima, kao i oblici koruptivnog djelovanja osumnjičenih. Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužitelj odlučit će o daljim koracima i nastavku istrage u ovom predmetu.

Podsjećamo, u akciji Rez uhapšeni su Elvis Keljmendi, Ajlin Ahmić, Anel Sejfović, Slobodan Tomanić, Harun Babić, Amer Pehlić i Armin Kulašević.

Lišeni slobode u Sarajevu koristili Sky aplikaciju? Keljmendi je uhapšen zbog trgovine kokainom, a podaci o njegovom učešću u poslovima sa narkoticima nađeni su na dešifrovanoj Sky aplikaciji. Keljmendi je uhapšen u Neumu zajedno sa Ajlinom Ahmićem i Anelom Sejfovićem. Ostali su uhapšeni na području Kantona Sarajevo. Keljmendi je sin Nasera Keljmendija, ali je imao svoju posebnu narkoorganizaciju.

Novinar Slobodan Vasković u svom blogu piše da je “Elvis Keljmendi veliki narkodiler koji je švercovao tome marihuane u zemlje EU; Marihuanu je kupovao u Albaniji, a odatle je prebacivao, preko razgranate mreže, do zemalja Evropske Unije. Istovremeno  je u Holandiji kupovao kokain kojim je snabdijevao dio narkoklanova u BiH. Budući da je riječ o ogromnim količinama narkotika, tonama, jer Keljmendi je “radio” non-stop, zaradio je nelegalno desetine miliona evra”, navodi on.


Šta je zapravo aplikacija Sky i kako se koristi?

Stručnjaci kažu: “Sky Ecc se ne može instalirati na bilo koji telefon, već samo na određene – iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele”.

”Industrijska špijunaža je nešto što je u svijetu jako zastupljeno. Ljudi koji imaju velike korporacije, te direktori velikih firmi i menadžeri koji razgovaraju o projektima, traže ovakve kanale zaštite za komuniciranje, slanje poruka, projekata… To je primarno bio target. U kasnijim koracima su se uključile osobe iz kriminalnih skupina”, kaže za Dane IT stručnjak iz BiH Vahidin Đaltur.

Samo posljednjih nekoliko mjeseci preko mobilne Sky aplikacije u našoj zemlji je razbijen veliki kriminalni lanac trgovine drogom. I na ovom se neće stati, poručuju nadležni. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istražuje i eventualnu povezanost policijskih i sigurnosnih zvaničnika s narkoklanovima, podnosi zahtjeve za raspisivanje potjernica za osobama koje se terete za trgovinu narkoticima, ali i druga teška krivična djela. Pojedine osobe iz pravosudnih krugova, pak, smatraju da se prebrzo krenulo sa hapšenjima jer “komunikacija preko aplikacije Sky ne može i ne smije biti dokaz”.

Glava porodice


Elvis Keljmendi je član jedne od najmoćnijih porodica na Balkanu.

U nastavku pogledajte intervju, koji je Elvis Keljemendi svojevremeno dao za ‘TheDeenshowTv” – Put od mafijaša i revolveraša do pokornog Allahovog sluge i ugledog muslimana na Kosovu”!

Mnogo zanimljiviji i poznatiji od Elvisa je njegov otac Naser Keljmendi, koga su svi balkanski mediji često označavali kao najmoćniju figuru u poslovima sa švercom heroina, ali nije isključeno da se preorjentisao na novu, još unosniju trgovinu, distribuciju kokaina.

Ovo je drugi udar na albanske narko-kartele, poslije akcije uperene protiv porodice Osmani, koja je sprovedena u nekoliko evropskih zemalja, a kojima se na teret stavlja upravo šverc i preprodaja kokaina.

Naser Keljmendi je u februaru prošle godine uhapšen u Srbiji i to u Loznici. Ono što je u početku plasirano u medijima kao velika policijska akcija, završila se informativnim razgovorom, kratkotrajnom kontrolom dokumenata i puštanjem na slobodu, jer je Keljmendi imao regularne srpske dokumenta i imao objašnjenje za dolazak u Loznicu, gdje je navodno trebao da se vidi sa jednom damom. Ostatak teksta pročitajte OVDJE.