Petak, 19.04.2024.

SBB uveo novu praksu na političku scenu u BiH, šta čeka SDA? Jesu li klijentelizam i Halid Genjac njihov standard, podrazumijevaju li se seke, amele, zildžići, osmice…

Nedjelja, 13.03.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ovih dana SBB je uveo novu praksu na političku scenu u Bosni Hercegovini, koja u ovoj formi nije korištena. Pogotovo to nije bila praksa onih političkih stranaka koje već dugo godina drže monopol nad najznačajnijim polugama vlasti

Naime, SBB je formirao Radnu grupu koja je imala zadaću da ispita nepotizam njihovih bivših zastupnika u Skupštini TK, Nedžada Hamzića i Lejle Vuković, potom su i djelovali, njihovim isključenjem iz stranke.s

Prema nalazima Radne grupe, ovo dvoje zastupnika je provodilo nepotizam i klijentelizam. Potvrđeno je zapošljavanje sina i supruge zastupnika Hamzića, zatim je zastupnica Vuković izlobirala stalni posao u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Postala je zastupnica Vuković radna kolegica supruge prvog SDA boksera Salke Zildžića.

Nije SDA ni pomišljala da formira sličnu radnu grupu koja bi utvrdila Salkin nepotizam i klijentelizam. Zastupnik Zildžić je prema moralnim standardima SDA i dalje uzorit i moralan federlani zastupnik, kao što je i Bisera Turković, uzorita ministrica, nakon što je obezbjedila poziciju za sina sa državnom plaćom od nekoliko hiljada dolara.

Osmica je sposobni obavještajac, dok supruga Amela lagodno prima plaću u BH Pošti.

Supruga predsjednika Bakira je SDA heroina, dok je usput i direktorica, bivša zastupnica, upitna profesorica, doktorica.

SDA ne pomišlja na formiranje radne grupe. A mogla bi!

Za nivo Predsjedništva, za nivo Vijeća ministara BiH, za nivo Federacije BH, za svaki kanton u kojim decenijama zapošljavaju i provode klijentelizam i nepotizam.

Trebala bi po jedna radna grupa za svaki općinski odbor SDA, za svakog načelnika, svaki kantonalni i regiolalni odbor SDA.

Trebala bi i posebna radna grupa za svaki tender, konkurs, javni poziv, za asfaltiranje, za privatizacije, za zapošljavanje, za izbor rukovodioca, direktora. Trebaju posebne radne grupa za diplome, za magistrate, za doktorate i tako redom. Ne zaboravimo koncesije.

Klijentelizam – za SDA nema bolje riječi.

SBB je reagovao, znamo da SDA neće nikada. Klijentelizam je njihov standard i naravno, Halid Genjac.

(PRESS)