Petak, 26.04.2024.

Do kada će dužnosnici SDA drsko lagati građane? Primjer prvi, drugi, peti…stoti

Nedjelja, 13.03.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Cilj svakodnevnih lažnih obećanja koje dužnosnici SDA plasiraju u javnost je gušenje zdravog razuma i eutanazija kritične svijesti građana.
Nagradna igra u kojoj bi pobjedio onaj ko uhvati SDA da govori istinu, bi trajala godinama, jer je nemoguće “uhvatiti” SDA da govori istinu.
Bezbroj je primjera koji govore u prilog ovakvoj tvrdnji, ali navešćemo samo neke koje dužnosnici SDA stalno ponavljaju očekujući da će se više puta ponovljena laž u predizbornom vremenu pretvoriti u istinu.

Primjer prvi

Prije nekoliko dana, a poslije održane sjednice Predsjedništva SDA, Bakir Izetbegović je slavodobitno informisao svekoliku javnost da je notorni Nedžad Branković prezentovao projekat južne gasne interkonekcije kojim će FBiH priključiti na azerbejdžanski plin tako da građani ne trebaju strahovati od eventualnog prekida snabdijevanja ruskim gasom.
O tome kakvu ulogu će u tom projektu imati Brankovićeve “vještački deregistrovane” kompanije, kao i o činjenici da takav projekat može biti završen, certificiran i stavljen u promet trk za 4-5 godina, ni riječi. Suština je obećati i stvoriti utisak u javnosti kao da će to biti “sutra”, kako taj spasonosni projekat vodi SDA, iako je svima koji su iole obrazovani i informisani jasno da je riječ o predizbornom ublehaškom SDA triku.

Primjer drugi

Još jedan predizborni ublehaški projekat već dugo, a posebno agresivno zadnjih nekoliko godina u ime SDA, najavljuje premijer Novalić. Riječ je o početku izgradnje brze ceste Lašva-Nević Polje.
Novalić možda naivno vjeruje u ono što mu se naredi da izjavi i obeća, ali vrh SDA zna da je riječ o lažnom predizbornom obećanju. Ipak, između rušenja premijerovog statusa i dobivanja sitnih predizbornih poena, rukovodstvo SDA se uvijek opredijeli za predizborni populizam. Jer, vlast je najvažnija, a premijera će biti. Možda ne naivnih kao Novalić, ali u SDA uvijek ima ambicioznih koji su, iako nestručni, neiskusni i bez validnih diploma ipak prihvatljivi ako su poltronski usmjereni što je ključni kriterij koji je uspostavilo aktuelno rukovodstvo.

Primjer treći

Postoji li iko ozbiljan i realan kome se ne okrene stomak kada pročita da je rukovodstvo SDA bilo u posjeti Unsko-Sanskom kantonu i da je čvrsto obećalo brzo cestovno povezivanje USK sa Sarajevom i ostalim dijelovima BiH.
Ovakva lažna obećanja nisu samo predizborne ublehe, nego prelaze u sferu bezobrazluka, drskosti i provokacije koje su građani USK konačno shvatili i svoj odgovor dvodecenijskim lažima SDA će sigurno dati na narednim izborima.

Primjer četvrti

Premijer Novalić pokušava uvjeriti građane FBiH da u FBiH postoje dovoljne rezerve nafte i naftnih derivata, dok istovremeno izjavljuje da će Vlada FBiH osigurati sredstva za sanaciju terminala koji su dotrajali i nefunkcionalni za što je potrebno par godina. Gdje će se do tada deponovati nafta znaju samo Novalić i vrh SDA.

Primjer peti

Velika navala na kupovinu brašna, ulja i ostalih životnih namirnica je krenula poslije izjave Novalića da svega ima dovoljno (što pokazuje nivo povjerenja koje SDA dužnosnici imaju među građanima) i demantija te izjave od strane Izetbegovića da treba saditi i sijati (sjetili se u SDA) jer će doći do nestašice hrane.

Kao da je ministar poljoprivrede u Vladi FBiH sa Marsa, a ne iz SDA.

Primjer šesti

Prije par dana je Zavod za statistiku FBiH objavio da je došlo do povećanja nezaposlenosti u FBiH, dok nas vrh SDA ubjeđuje da zaposlenost raste i da FBiH ima najbolje ekonomske mjere za oporavak ekonomije i otvaranja radnih mjesta. Koje su to mjere nisu nikada saopštili, što je i očekivano jer iste ne postoje i svima je jasno da je riječ o predizbornim ublehama ili o mjerama koje su donesene pod pritiskom poslovne zajednice ili većih nivoa vlasti kao što je ukidanje akciza ili smanjenje stope PDV-a koje je usvojio PD BiH.

Primjer sedmi, osmi … stoti

… bi bio autoput Vc, energetski sistem, telekomunikacije itd, ali o tome drugom prilikom, jer običan čovjek jedva da može podnijeti i ovih nekoliko primjera.
Na kraju, potpuno je jasno da SDA daje lažna i nerealna obećanja kako bi skrenula pažnju javnosti sa njene glavne aktivnosti i ključnog cilja koji se u ovoj fazi realizuje prikriveno – a to je da Vlada FBiH i VM BiH ostanu u (još jednom) tehničkom mandatu do 2026. godine.