Četvrtak, 24.10.2024.

Nekada su sve velike događaje proslavljali zajedno, da li će i penzionisanje Osmana Mehmedagića Osmice?

Nedjelja, 13.02.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

O nekadašnjoj velikoj ljubavi šefa Obavještajo-sigurnosne agencije (OSA BiH) Osmana Mehmedagića, tadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, te dekana Stomatološkog fakulteta Muhameda Ajanovića brujala je Čaršija.

Nisu se libili u ovom sastavu sastajati se po gradskim restoranima i kafanama, a nerijetko bi sa njima u društvu bio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Tabirili bi tada aktuelne teme i ličnosti (kako je slučaj sa sastanka na slici ispod, oni će znati bolje o čemu je bilo govora), ali i slučajeve sa Suda. Debevec bi tada pažljivo zapisivao instrukcije koje bi dobio za postupanje, te bi po povratku u kancelariju se bacio na izvršavanje.

Tegeltija, Mehmedagić i Ajanović; Foto: Ranko Debevec

Vremenom su neki bili pametniji pa su se udaljili sami, neke su udaljile okolnosti, a oni manje pametni su shvatili u jednom trenutku da su sami i osuđeni jedan na drugog, te su odlučili da jedan drugom čuvaju leđa. “Da znaš da ja do smrti stojim iza Ranka“, bio je tekst SMS-a koji je napisao Mehmedagić i jasno stavio do znanja svima koliko je Debeveca privatizovao za svog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

Mehmedagić i Debevec

O tome koliko je pogrešno da se u ovakvom sastavu Debevec i Tegeltija sastaju sa Osmanom Mehmedagićem i šta bi se sve moglo zaključiti na osnovu ove fotografije suvišno je pisati, ali postoji nešto što bi bilo šteta, a to je da se ovo društvo ne sastane još jednom.

Povod bi ovaj put moglo biti penzionisanje direktora OSA-e, koji će, izvjesno je, u penzionerske dane zakoračiti pod najmanje jednom optužnicom, više istraga, duboko kompromitovan i u potpunosti uništenog kredibiliteta.

Podsjetimo i da je Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO), a koji su proslijeđeni Tužilaštvu BiH, i zvanično je penzioner još od maja prošle godine.

Zakon jasan

Mehmedagić je, prema podacima Zavoda PIO, morao u penziju otići još tada 2021. jer je utvrđeno da je napunio 40 godina, četiri mjeseca i 26 dana radnog staža (uključujući i beneficirani radni staž), zvanično evidentiranog u Federalnom zavodu (PIO/MIO).

Zakon o radu u institucijama BiH precizirao je da radni odnos, prema sili zakona, prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Saslušane uposlenice

U Tužilaštvu su ovim povodom saslušane Vesna Mlinarević i Bruna Jurić, rukovoditeljice u OSA-i. Mlinarević je direktorica Direktorata za podršku u OSA-i je tada rekla da njena služba nije imala podatak o Osmicinom penzionisanju, jer se to očigledno krilo i od uposlenika. 

Kakve podatke je dao Kantonalni zavod PIO

Zanimljivo je to da je Tužilaštvo BiH dobilo i podatke o Mehmedagićevom stažu od Kantonalnog zavoda PIO u Sarajevu. No, prema tim podacima, Osmica je tada imao 39 godina i 4 mjeseca staža i ti podaci nisu se poklapali sa podacima iz Federalnog zavoda PIO, koji su, prema zakonu, najrelevantniji.

No kako smo navikli da mu je cijeli život jedna velika afera, tako nas ni ovo nije začudilo, a sada mu je za penzionisanje zaista vrijeme po svim parametrima. Naravno to neće značiti da će njegovo ime i lik nestati iz javnosti, obzirom da će vjerovatno još mnogo puta po raznim osnovama zakoračiti u zgrade Tužilaštva i Suda BiH.

Običaj društva sa slike uvijek je bio da se “šta popije” ako se posao privede kraju, a Osman je ovaj svoj, kako-tako doveo do kraja. Mogle bi se evocirati uspomene na stare dane i u to ime nazdraviti – Barca, Bugatti, Manolo nije ni važno, važno je prijateljstvo!

(PRESS)