Subota, 20.04.2024.

Suđenje u predmetu “Dženan Memić”: Zašto je Hitna pomoć kasnila u Veliku aleju, šta je Alisa Mutap rekla policajcima

Četvrtak, 13.01.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Saslušanjem trojice pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i penzionisanog policajca MUP-a Kantona Sarajevo danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje bivšoj djevojci tragično stradalog mladića Dženana Memića, Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela “Kristal” sa kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.

Riječ je o optuženima za prikrivanje i zataškavanje ubistva Dženana Memića 8. februara 2016. godine na Ilidži.

Saslušani su svjedoci Nebojša Veljović, Elvedin Boja, Elvin Demira i Nevzet Kovač.

Alisa zaustavila policajce

Prvi je svjedočio Nebojša Veljović, pripadnik DKPT-a koji je od Nove godine u penziji. On je zajedno sa svojim kolegom Nedžadom Hrvatom u noći 8. februara 2016. godine išao u obilazak Ambasade Rusije u Velikoj Aleji kada ih je zaustavila Alisa Mutap. Bilo je to, kako je kazao Veljović, u 22:30 sati.

– Alisa Mutap je izašla iza drveta, mahala je rukama i tražila je da je da se zaustavimo. Rekla nam je: “Molim vas udarilo nas je auto velikom brzinom “. Govorila je u množini i pokazala nam je na unesrećenog momka koji je krkljao, ali je još disao. Bio je bez svijesti , dozivali smo ga – kazao je Veljović.

Njegov kolega je nazvao je dežurnog u DKPT-u i javio da pozive Hitnu pomoć i obavijesti MUP KS. Prema riječima svjedoka dugo je trajao dolazak hitne, pa su dežurnog pozvali da ponovo zove jer je momak bio u teškom stanju. Prvo vozilo Hitne pomoći je došli tek poslije 20 do 25 minuta. 

Nevzet Kovač, vođa tima, tu noć je bio dežurni u DKP-u te je nakon poziva kolega iz Velike aleje da se desila saobraćajna nesreća on je obavijestio dežurnog operativnog u DKP-u da pozove Hitnu pomoć i policiju. Potvrdio je da su Veljović i Nedžad Hrvat nakon 10 do 15 minuta ponovo zvali.

Stigla dva poziva

Kovač nije mogao sa sigurnošću reći da li je u prvoj obavijesti navedeno da su povrijeđene jedna ili dvije osobe.

To će tek razjasniti svjedok Elvin Demir, dežurni operativni DKP-a koji je pozive upisao u dnevnik događaja. On je bio decidan i kazao je da ga je u 22:35 sati dežurni vođa Nevzet Kovač nazvao i obavijestio da se u Velikoj aleji desila saobraćajna nesreća.

– Rečeno je da je vozilo udarilo u drvo i da je povrijeđena jedna ženska osoba. Ja sam nazvao Hitnu pomoć i MUP Kantona Sarajevo. Sve sam to evidentirao u knjigu događaja. U 22:48 sato opet me nazvao Kovač. Rečeno je da je da auto nije udarilo u drvo i da je jedno lice teže povrijeđeno i da se vozilo udaljilo sa lica mjesta. Nazvao sam Hitnu da im javim da ima još jedno lice i da je teže povrijeđeno. Hitna mi je rekla da su krenuli – kazao je Elvin Demir.

Bonus video, krunski dokaz, snimak sa džamije.

Na reakciju branioca optuženih koji su prigovorili da su pomenuta svjedočena nerelevantna za ovaj postupak, te na reagiranje sudije Branka Perića, državni tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao:

– Tužilaštvo ima optužnicu i dokaze i nikad neću prihvatiti da neki dokaz nije relevantan. Imamo i prvu informaciju da je samo jedna osoba povrijeđena, u međuremenu su već stizale različite informacije, ženska osoba je u rukama držala oba telefona- kazao je Hasanspahić koji je i tokom saslušanja Nebojše Veljovića objašnjavajući zašto je ovaj svjedok bitan, kazao da će se pokazati da su stigle dvije različite informacije o povrijeđenima i da je tek u drugom pozivu saopćeno da je mladić povrijeđen. 

Inače Nebojša Veljović je također kazao da je Alisa Mutap kada ih je zaustavila u Velikoj aleji u rukama imala dva telefona i da je jedan od njih zazvonio. Čuo ju je kako govori da je to njen tata i da se neko javi na telefon. On je također potvrdio da su da im je Alisa Mutap tada kazala imena i prezimena te da pati od epilepsije, pije tablete i studira. 

Prije neko što je došla Hitna pomoć fotografisao je položaj u kojem je ležao Dženam Memić, a zbog dokazivanja u kom položaju je bilo tijelo. Fotografije je predao istražiteljima.  

Javi se to mi je babuka

Elvedin Boja, policajac u penziji, kobne noći je sa kolegom iz PU Ilidža Veliborom Ristivojevićem upućen na mjesto događaja u Veliku Aleju. On je kazao da je mladiću iz usta curila zgrušana krv, pa mu je pomjerio glavu kako se ne bi ugušio. 

– Zazvonio je telefon i Alisa Mutap je rekla Ristivojeviću: “Javi se to mi je babuka”. Za mene, ona nije bila uzbuđena, niti sam vidio povrede na licu. Djelovala je normalno kao da se ništa nije desilo, kao da nije bila s njim i kao da i on nije bio tu. Rekla je da ih je udarilo vozilo, ali da ne zna iz kog pravca- ispričao je Elvedin Boja.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Džemile Begović, Boja je kazao da su na licu mjesta zatekli komadić zelene farbe, staklo i povrijeđene osobe. Također je kazao da je je bilo malo tragova i da nisu mogli utvrditi mjesto kontakta. 

Suđenje se nastavlja 20. januara za kada je tužilac planirao saslušanje Edina Avdića i dvoje zaštićenih svjedoka. 

(Avaz/PRESS)