Nedjelja, 19.05.2024.

Ko je kleo nije dangubio / SDA TK – sve biser do bisera

Subota, 12.11.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ko je stanovnike Tuzle i cijelog kantona kleo, nije dangubio. Takav bi se zaključak mogao izvesti nakon što se pogleda u spisak potpisnika nove većine u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju je u svojoj kovačnici skovala SDA.

Na spisku divno i kulturno društvo, sve  fina gradska raja. Ko ne vjeruje, neka vrati snimak verbalnog i fizičkog obračuna novog zastupnika Smaje Mandžića sa bivšim bokserom i još jednim SDA zastupnikom, Salkom Zildžićem. 

U Tuzlanskoj SDA, vjerovatno važi princip, što veći mišići, time veći nivo vlasti. Otuda je i Zildžić u Parlamentu Federacije. Salko Zildžić jeste sportista, ali kako se vidi iz CIK- ovih evidencija, ipak je Smajo Mandžić šampion u dopisivanju glasova i prekrajanju volje birača.

Kada se malo krene niz spisak, negdje u sredini, taman da bude manje vidljivo, nalaze se i imena bivšeg PDA dvojca bez kormilara Senada Alića i Jakuba Suljkanovića. Njima je od učešća u vlasti potekla voda iza zuba, pa su pod hitno trebali Hodžinu salvetu.  Šta je na salvetama pisalo, otkrit će možda tužilaštvo i istražni organi? Sigurni smo da takve salvetice, djevojčice nisu nikad imale u svojoj kolekciji niti su ih mogle razmjenjiivati. 

Ako se pažljivo gleda, ima tu i manje poznatih imena. Možete ih provjeriti na nekom od internet pretraživača. Damir Šišić, čije je ime također na spisku, a kako tvrdi Google, dovodi se u vezu sa manipulacijom diplomama.  Za njega se tvrdi da je završio nepostojeći fakultet za rukovodeće kadrove pravnike i ekonomiste u Srbiji. 

Također, našao se interesantan podatak da mu je ispred zgrade u kojoj obitava ukradeno službeno auto, iako nije imao pravo na korištenje službenog vozila na 24 sata. Parlamentarna komisija zadužena za utvrđivanje sukoba interesa već ga istražuje po pitanju sukoba interesa, jer ga je Vijeće ministara imenovalo za rukovodioca u Centru za uklanjanje mina. Zastupnik Šišić dakle uopće nije mogao prihvatiti mandat, te nije jasno hoće li biti dio skupštinske većine koja će dići ruke za izbor Vlade TK.

Jedan od istaknutijih članova SDA TK, preletača, je i Azmir Husić. On  je do ranije bio član PDA.
Azmir je vlasnik fudbalskog kluba Tuzla siti. Također je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji ima mandat da bira selektora, kontrolise suđenje u ligi, ali i da dogovori prijateljsku utakmicu sa Rusijom. 

Nismo do sada čuli Azmira Husića, da se negdje bori za fer i pošteno suđenje u ligi i ostale deformacije u toj krovnoj fudbalskoj kući.

Evo, kroz nekoliko primjera predstavili smo vam SDA u TK i ljude kojima su se povjerile naše sudbine u ovom najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Fina raja, nema dalje.

Izvoli Zlatane Begiću iz DF- a, daj neki komentar na prelete, na dopisivanje preferencija, na sukob interesa, na kupovinu glasova kroz različit uticaj i američke dolare, na kupovinu škola. S obzirom da voliš igrati ulogu portparola SDA, dobro bi bilo da barem negdje na Facebooku iskomentarišeš pojave koje smo opisali u ovom tekstu.

Provjeriti ne moraš, mi smo. Eto, to su SDA većine. 

Prodane ili kupljene. 

Svejedno.