Četvrtak, 28.03.2024.

Apple predstavio novi iPhone 14: Zbogom SIM, zdravo sateliti

Ponedjeljak, 12.09.2022. | Najnovije | Tehnologija | Vijesti

Na večerašnjoj “Far Out” konferenciji u Kaliforniji, Apple je predstavio svoju najnoviju jesenju kolekciju: nove iPhone, nekoliko novih pametnih satova i nove slušalice.

Zvijezda večeri svakako je nova iPhone 14 serija telefona koja – nakon nekoliko godina – konačno donosi promjene primjetne golim okom, makar za one koji su spremni da za njih dodatno plate.

Apple je za svoje korisnike spremio četiri nova modela: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze sa dizajnom nalik na prošlogodišnje modele. Jedina razlika je u tome što je prošlogodišnji “Mini” sada zamijenio “Plus” model koji ima veći ekran dijagonale 6,7 inča.

Zarez u ekranu kod ova dva modela ostaje, kao i dvije kamere sa zadnje strane od kojih je glavna kamera identična kao kod prošlogodišnjeg modela.

To nije jedina stvar koja ostaje, ovogodišnji ne-Pro modeli dolaze sa istim A15 Bionic čipom kao modeli prošle godine. Ovo znači da će razlike u performansama u odnosu na iPhone 13 biti neprimjetne.

Ista je i količina RAM memorije – 4 GB.

Razlika je u kameri. iPhone 14 i iPhone 14 Plus dolaze sa unaprijeđenim i većim glavnim senzorom koji upija više svjetlosti, kao i novim široko-ugaonim (ultrawide) senzorom koji pravi bolje fotografije pri lošim uslovima. Unapređenja se posebno odnose na softversku obradu fotografije.

Prednja kamera po prvi put dobija automatski fokus i bolju softversku obradu fotografije.

Unaprijeđeno je i video snimanje. Novi “Action mode” donosi još bolju stabilizaciju slike za “glatke” video snimke.

Apple tvrdi i da novi iPhoni dolaze sa najdugotrajnijom baterijom dosad.

Modeli dolaze u pet novih boja.

Kod “Pro” modela su razlike uočljive već na prvu loptu.

Prva i najočiglednija je ukidanje zareza (notch) na vrhu ekrana.

Apple je prešao na novi “punch hole” dizajn sa rupicom nalik na pilulu za kameru i senzore. Ovakav dizajn nije stran onima koji su kupili bilo koji Android telefon u poslednjih nekoliko godina, a Apple, sada već očekivano, kasni na žurku. Kompanija već neko vrijeme ima reputaciju one koja ništa ne radi prva, ali sve radi “kako treba”.

Apple je implementirao i softverske trikove kako bi prekrio “pilulu”. Na primjer, notifikacije i pozivi prikazivat će se oko pilule sa crnom pozadinom koja prekriva “pilulu”.

Modeli dolaze sa OLED ekranima dijagonale 6,1 i 6,7 inča i nevjerovatnim osvetljenjem do 2000 nita. Apple tvrdi da se radi o najnaprednijem ekranu na telefonu dosad napravljenom.

Ova dva modela, za razliku od onih jeftinijih, dolaze sa novim A16 Bionic čipom i 6 GB RAM memorije. Apple tvrdi da novi procesor donosi 40 posto bolje performanse “od onoga što konkurencija nudi”.

Oba Pro modela dolaze sa novim kamerama.

Apple je najavio da novi iPhoni prelaze na novi e-sim sistem u SAD. Pored toga, kompanija je najavila i novo satelitsko povezivanje. Kada govorimo o komunikaciji, iPhone 14 po prvi put dolazi s Crash detection opcijom koja omogućava hitne pozive u slučaju saobraćajne nesreće i to zahvaljujući poboljšanom žiroskopu i akcelometru, ali i s opcijom satelitske poruke tokom hitnog slučaja koja će za početak biti dostupna u SAD-u i Kanadi.

DNEVNIAVAZ/PRESS