Petak, 29.03.2024.

FBI je u pretresu Trampove kuće tražio povjerljive dokumente o nuklearnom oružju

Petak, 12.08.2022. | Globus | Najnovije | Vijesti

Povjerljivi dokumenti koji se odnose na nuklearno oružje bili su među predmetima koje su agenti FBI-atražili u ponedjeljak u pretresu rezidencije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) na Floridi, javlja Washington Post.

Stručnjaci za povjerljive podatke rekli su da neobična potraga naglašava duboku zabrinutost među vladinim dužnosnicima o vrstama informacija za koje su mislili da bi se mogle nalaziti u Mar-a-Lagu, klubu Palm Beach u kojem živi Tramp, i da bi mogle dospjeti u pogrešne ruke.

Inače, nije poznato da li su pronađeni takvi dokumenti tokom potrage, a ni Trampov glasnogovornik nje odgovorio na zahtjev Washington Posta za komentar. Također, i FBI i Ministarstvo pravosuđa odbili su komentarisati pretres rezidencije bivšeg američkog predsjednika.

Glavni državni advokat Merik Garland (Merrick) rekao je da ne može razgovarati o istrazi. Ali u neuobičajenoj izjavi za javnost u Ministarstvu pravosuđa, objavio je da je osobno odobrio odluku o provođenju pretrage koju je naredio sud. Garland je govorio nekoliko trenutaka nakon što su odvjetnici Ministarstva pravosuđa podnijeli zahtjev za otpečativanjem naloga za pretres u ovom slučaju, ističući da je Tramp javno otkrio pretres nedugo nakon što se dogodio.

Tramp je tražio da se objave ti dokumenti, a ranije je ovaj pretres okarakterisao kao neopravdanom i nepotrebnom racijom i provalom, prenosi Washington Post.