Petak, 19.04.2024.

Na Ilidži prikupljeno čak 115% više staklene ambalaže nego u 2020. godini

Subota, 12.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Na Ilidži prikupljeno čak 115% više staklene ambalaže nego u 2020. godini U sklopu regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji se u Bosni i Hercegovini implementira u Bihaću, Novom Travniku, Konjicu i Ilidži, ukupno je predato na reciklažu više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27% više nego u 2020. godini.

Građani Ilidže prikupili su više od tri tone staklene ambalaže u protekloj godini, što je za 115% više u odnosu na 2020. godinu. Osim Ilidže u projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji realizuju prvi operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini – Ekopak, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH) i javna komunalna preduzeća u pomenutim gradovima i općini, učestvuju i općine Novi Travnik i Konjic, kao i Grad Bihać.

U sklopu ovog projekta puno je urađeno i na infrastrukturi za prikupljanje staklene ambalaže, a od 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, 50 ih je postavljeno na frekventna mjesta na području naše općine.

Također, implementirana je i promocija projekta u kojoj su građani informisani i edukovani o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja posvećena je ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.

– Zadovoljni smo rezultatima u 2021. godini, pogotovo imajući u vidu da je i u ovoj godini pandemija značajno utjecala i na privredne subjekte i na građane. Jedan od ciljeva projekta je povećati stepen reciklaže staklene ambalaže za 20%, a mi smo uspjeli povećati za 27%, što je izvrstan rezultat – kazala je Amela Hrbat direktorica Ekopaka, te naglasila da su u svim lokalnim zajednicama u kojima se provodi projekat zabilježili znatan rast prikupljanja staklene ambalaže.

Tako je na području općine Ilidža prikupljeno čak 115% više nego u 2020. godini, u Bihaću 77% (ukupno 49 tona), u Novom Travniku 4% (89) i Konjicu 97% (13 tona).