Petak, 29.03.2024.

Nikšić odgovorio Izetbegoviću: Teško mu pada što se njemu Čović nije odazvao na burek, a nama na pregovore jeste

Nedjelja, 11.12.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odgovorio je na svom Facebook nalogu na prozivke Bakira Izetbegovića lidera SDA.

– Baš mi je žao što smo povrijedili vjerska osjećanja lidera SDA pa su se, kako kaže, “Muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji” sa delegacijom SNSD-a. Poznato je njemu da nisu jučer razgovarali predstavnici vjerskih zajednica nego delegacija Osmorke i delegacija SNSD.

Neću ga uopšte podsjećati da je većina sastanaka nas dvojice bila u restoranu, niti gdje se on sve i s kim sastajao. Možda ga još uvijek boli, pa neću da otvaram stare rane, što je Dragan Čović izignorisao njegov poziv na burek, a odazvao se na naš i došao u Konjic.

Nije problem gospodine Izetbegoviću gdje smo se sastajali ni vi, ni mi. Sve je to dio naše svakodnevnice. Problem je šta smo dogovarali na tim mjestima i kakve su posljedice. Vi ste u raznim restoranima na puno toga pristajali, čak na licu mjesta potpisali, a onda se nečeg sjetili pa izvršili, a znali ste i zaboraviti pa pogaziti svoj potpis i obećanje.

Nama ne smeta da razgovaramo u Sarajevu, Mostaru, Konjicu, Banja Luci ili bilo kojem drugom mjestu. Sve je to Bosna i Hercegovina i u svakom njenom mjestu se osjećamo svoji na svome.

Puno je važnije šta se dogovorimo, a kad se dogovorimo onda dogovor potpišemo u institucijama Bosne i Hercegovine, a posebno onda svi održimo riječ i realiziramo potpisano.

Vaš pokušaj da nas uvrijedite svojom izjavom u stvari pokazuje da je sporazum dobar, u protivnom bi nas prozivali da smo izdali državu, a ne vjeru. Znate vi vrlo dobro da mi nikada ne bi pristali na bilo šta što bi ugrozilo Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Moram vas razočarati nije to niko od partnera ni tražio od nas. Naravno da se nećemo nikada složiti kad je u pitanju vjera i njeno korištenje u političke svrhe. Iskreni vjernici moraju biti dobri ljudi. Oni ne kradu, ne lažu, ne traže u vjeri opravdanje za svoj kriminal.

Ne pristajem na matricu “neka naših makar i lopova” ili na onu kojom su mene pokušavali uvjeriti kako “nije haram uzeti novac kad ti neko sam nudi, već da je haram tražiti”.

Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini prestanemo dijeliti na pravovjerne i one koji to nisu. Vrijeme je da pružimo ruku jedni drugima, da ostavimo iza sebe svađe, podjele i sukobe. Da se okrenemo budućnosti.

Svaki i najmanji iskorak ka boljem, ugodnijem, sigurnijem životu i okruženju u našoj zemlji, svako poboljšanje koje vrati nadu bilo kojem našem čovjeku da će biti bolje, šansa je za opstanak Bosne i Hercegovine, naše domovine.

Ako će ti dogovori pomoći da naši ljudi koji su se spakirali umjesto da odu ostanu ovdje, a posebno da se naša djeca vrate u svoju zemlju vjerujte dat ćemo sve od sebe.

Na kraju, ako bi to značilo da SDP treba ostati u opoziciji, pristao bih istog trena. Pa zašto je onda problem da SDA ode u opoziciju. To je najviše što trenutno možete uraditi za svoju zemlju.