Nedjelja, 19.05.2024.

Bakire, Bosna i Hercegovina nije Iran! Sve si ‘zaboravio’ samo vlast ne možeš

Nedjelja, 11.12.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o tome kako su se „muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji“ možda na najbolji način potvrđuje opravdanost stavova opozicionih stranaka koje ne žele u koaliciju sa SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem.

Izjava Bakira Izetbegovića uslijedila je nakon sastanka predstavnika Osmorke s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banja Luci, a na kojem je dogovoreno formiranje vlasti na nivou državnih institucija. Nakon jučerašnjeg sastanka još jednom je potvrđeno kako SDA neće biti dio vlasti tj. da će vlast na državnom nivou činiti Osmorka, HDZ BiH i SNSD.

Sporna izjava Bakira Izetbegovića u kojoj kaže „jučer smo vidjeli jedan sastanak u njegovoj alkoholnoj, vinskoj destileriji kojoj su se muslimani odazvali“ dovoljno govori o političkom pristupu i popriličnoj zabrinjavajućoj ideologiji Bakira Izetbegovića.

Prema shvatanju posrnulog i duboko poraženog predsjednika SDA, na političke pregovore o formiranju državne vlasti ne idu predstavnici političkih stranaka koje imaju većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH – već muslimani, katolici i pravoslavci.

Takvo viđenje ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine predstavlja najveći poraz demokratije u evropskoj zemlji. Već godinama Bosna i Hercegovina pokušava se predstaviti kao zemlja u kojoj ključne odluke treba da donose predstavnici tri naroda umjesto predstavnika državnih institucija, a Bakir Izetbegović današnjom izjavom otišao je i korak dalje poručivši da očito za pregovaračkim stolom o formiranju vlasti trebaju sjediti muslimani, katolici i pravoslavci.

Ovakvim pristupom Izetbegović opravdava i politički pristup Milorada Dodika koji već duže vrijeme političke predstavnike bošnjačkog naroda naziva „muslimanima“ jer je iz današnje izjave i više nego evidentno kako Izetbegović za pregovarački stol nije sjedao kao političar koji će štiti državne interese i raditi u korist svih građana Bosne i Hercegovine, već kao predstavnik jedne – ne etničke – već vjerske grupe.

Treba li uopšte spominjati da je Izetbegović za pregovaračkim stolom 2015. godine govorio i u ime predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, čija je stranka također na državnom nivou bila dio vlasti sa SDA, SNSD-om i HDZ-om BiH, a koji se kao bori za građansku Bosnu i Hercegovinu. Građanska država i politička ideologija Bakira Izetbegovića, sada je već evidentno, nikako nisu kompaktibilne stvari.

Prošla su dva mandata u kojim se radikalni Bakir Izetbegović pitao u budućnosti države Bosne i Hercegovine. Sada je došlo vrijeme da politiku vode političari koji o državnim pitanjima neće raspravljati kao muslimani već kao predstavnici izabrani od strane građana Bosne i Hercegovine i to da štite njihove interese i prava u sekularnoj i demokratskoj državi Bosni i Hercegovini.

Razlika je evidentna, za Bakira Izetbegovića u Banja Luci su se sastali predstavnici muslimana Elmedin Konaković i Nermin Nikšić, predstavnik katolika Damir Marjanović i predstavnik pravoslavaca Milorad Dodik – dok su za političke predstavnike Osmorke u Banja Luci sastali predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik političke stranke „Za nove generacije“ Damir Marjanović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Sulude izjave Bakira Izetbegovića o sastajanju u „vinskoj destilariji“ gnusno je uopšte komentarisati. Bosna i Hercegovina nije Islamska republika Iran, ma koliko god to priželjkivao Bakir Izetbegovića. Bosna i Hercegovina je moderna evropska zemlje. Ako mu nije poznato da u Bosni i Hercegovini postoje vinarije, klubovi u kojima se pije alkohol, neka porazgovara s bližim članovima svoje porodice koje vikendima uživaju u konzumiranju alkohola. I to ne treba osuđivati. To je pravo članova porodice Bakira Izetbegovića u modernoj Bosni i Hercegovini.

Isto tako u Bosni i Hercegovini, za razliku od Islamske republike Iran, normalno je da se na svadbama pije alkohol. Pomalo je degutantno i licemjerno da se na svadbama koje se predstavljaju kao svadbe s vjerskim elementom sačeka odlazak reisa pa da se počne s konzumacijom alkohola, ali i to je Bosna i Hercegovina.

Zaboravni Izetbegović prisustvovao je upravo takvoj jednoj svadbi u sarajevskom hotelu Evropa – svadbi svoje kćerke Jasmine Izetbegović. Mediji su čak objavili i snimak na kojim se vidi konzumacija alkohola. I opet ponavljamo, te ljude ne treba osuđivati – njihovo je pravo da borave u prostoriji u kojoj se služi alkohol, kao i da ga konzumiraju. Jer Bosna i Hercegovina je sekularna i demokratska zemlja.

Zaboravio je predsjednika SDA da je u „vinskoj destilariji“ proslavio potpisivanje Mostarskog sporazuma s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Sve je izgleda zaboravio osim toga kako je ne biti na vlasti. Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Izetbegović ga ja izgubio.

(PRESS)