Srijeda, 22.05.2024.

U ponedjeljak pada Vlada TK? SDA i SBiH žele uvući sa sobom i SBB! SBB demantuje navode

Petak, 11.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je izričit – kantonalni zastupnici sa svojim legitimitetom samostalno će donijeti odluku: “Ono što sigurno možemo računati je da SBB neće biti dio izvršne vlasti i nećemo imati svoje ministre i to nas ne zanima”

Već je izvjesno da bi već u ponedjeljak u Tuzlanskom kantonu mogla biti formirana nova skupštinska većina, što bi značilo kraj vladavine SDP-a, PDA i Naše stranke. Novu većinu trebali bi činiti SDA, SD, DF, Stranka za BiH, nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i dva zastupnika SBB-a, od kojih će, zapravo, i zavisiti formiranje nove većine. No, iz SBB-a su za sada demantovane ove informacije. Ostali kažu da je za sve za sada prerano, javlja Federalna.ba.

Izvjesno je i da su ostala još dva dana do hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona i da je za njeno sazivanje prikupljeno 16 potpisa trenutno opozicijskih stranaka. Također je izvjesno da bi se situacija mogla promijeniti bukvalno preko noći. Za sada, ono što se zna je to da su zastupnicima SBB-a odriješene ruke kada je u pitanju glasanje za nepovjerenje Vladi TK-a, što bi trebala biti jedina tačka dnevnog reda.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je izričit – kantonalni zastupnici sa svojim legitimitetom samostalno će donijeti odluku: “Ono što sigurno možemo računati je da SBB neće biti dio izvršne vlasti i nećemo imati svoje ministre i to nas ne zanima”.

I dok su sve oči uperene u SBB, u SDA TK tajnoviti i ne baš pretjerano rječiti. A oni bi trebali predvoditi novu većinu. Na dokumentu koji je predat u skupštinsku proceduru su još potpisi i zastupnika DF-a, SD-a, i Stranke za BiH. Ukupno 16. Ali…

“Možemo samo reći da očekujemo da ćemo imati više od 18 koliko je potrebno za izglasavanje nepovjerenja. U ovom momentu mislim da je to dovoljno, a u ponedjeljak će se znati”, kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Osim zastupnika SBB-a i nezavisnog Smaje Mandžića u kuloarima se mogu čuti nepotvrđene informacije da će čak tri zastupnika iz postojeće većine, odnosno iz PDA, pristupiti novoj većini. No, to nije niko potvrdio niti demantovao. Iz DF-a su nam potvrdili da su zbog neregularnosti i nerada sadašnje Vlade TK-a stavili svoje potpise na dokument za sazivanje hitne sjednice Skupštine.

“Ali ćemo za formiranje nove Vlade pozvati najodgovornije političke stranke da formiraju Vladu. Mi još nismo zauzeli stav u kojem obliku ćemo učestvovati u toj vlasti”, ističe Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a.

A u drugom kraju grada sastanak trenutne skupštinske većine predvođene SDP-om. Sastanku su prisustvovali i skoro svi zastupnici PDA, Naše stranke, SBB-a te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić.

“Ono što smo konstatovali i na tom sastanku utvrdili jeste da ova većina prema izjavama svih prisutnih je u kapacitetu od 19 zastupnika”, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP TK.

Na kome se lome koplja i hoće li, odnosno ko srušiti Vladu Kadrije Hodžića, saznat ćemo u ponedjeljak.