Petak, 19.04.2024.

Načelnik Muzur ugostio mlade inovatore, Općina Ilidža podržala njihov odlazak na EXPO

Petak, 11.02.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je ugostio Asada Grabovicu i Gabriela Greenwicha, dvojicu učenika Richmond Park International Secondary School, kao i njihovog mentora Admira Đogića, a sastanku je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Dvojica mladih inovatora osvojila su zlatnu medalju na takmičenju BOSEPO, i to zahvaljujući projektu “No need for speed” (Nema potrebe za brzinom), odnosno “Pametni ležeći policajac”. Pobjeda na BOSEPO-u osigurala im je i učešće na ovogodišnjoj izložbi EXPOScience 2022, koja se održava u Dubaiju.

Ovaj uspješni projekt već je osvojio nekoliko nagrada na prestižnim takmičenjima. Zlatnom medaljom Grabovica i Greenwich okitili su se na EXPOSience Durango 2021 takmičenju koje je održano u Meksiku, a trijumfovali su i na takmičnju IRCYS 2021 u Indoneziji. Njihov “Pametni ležeći policajac” osvojio je i srebrenu medalju na SAYESS takmičenju u Južnoj Africi, te bronzanu na BUCA IMSEF-u u Turskoj.

Načelnik Muzur bio je oduševljen s onim što su mu mladi inovatori prezentovali.

– Drago mi je vidjeti da mladi nastoje kreirati stvari od kojih cjelokupna zajednica može imati veliku korist, a pogotovo ova kao što je projekt “No need for speed” kojeg će prezentovatovati u Dubaiju. Veliko je to priznanje i za Ilidžu, da će dva učenika škole, koja se nalazi na našoj općini, biti u prilici da na događaju kakav je EXPO prezentuju svoj projekt – kazao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, te dodao:

– Mi imamo nekoliko projekata na području Općine i bila bi nam velika čast da oni budu dijelom njihove realizacije, a vjerujem da trebamo imati kontinuitet saradnje.

Asad, Gabriel i njihov mentor Admir uputili su poziv načelniku i ministru da već 18. i 19. februara prisustvuju takmičenju BOSEPO koje će se održati u Richmond Parku, gdje će biti predstavljeni i novi projekti mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja.

Načelnika Muzura, ali i ministara Delića, posebno je zainteresovao projekt kojeg su mladi učenici osmislili kako bi pročišćavali vodu u rijeci Željeznici.

– Moram vam reći da ste me sada baš zaintrigirali s ovim informacijama, pogotovo jer ćemo u narednom periodu mnogo toga raditi na uređenju vodotoka na području općine Ilidža. Vama od srca želim da u Dubaiju u što boljem svjetlu predstavite vaš projekt, školu, Ilidžu, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Vi ste zaista potvrda da su mladi naša budućnost i da je se svaka podrška mladima višestruko vraća našem društvu – dodao je Muzur te naglasio kako će Općina Ilidža snositi dio troškova za put mladih inovatora u Dubai.

I ministar Delić je naglasio da je izuzetno sretan što mladi ozbiljno rade na polju inovacija, te je poručio kako im resorno ministarstvo stoji na raspolaganju.

– Veliko mi je zadovoljstvo upoznati ove zlatne momke. I više smo nego počastvovani biti dijelom njihovog predstavljanja na izložbi EXPO 2020 Dubai i međunarodnog takmičenja učenika inovatora koje se sljedeće sedmice održava u Dubaiju jer oni su naš najvrjedniji potencijal – rekao je Delić.