Utorak, 16.04.2024.

PRESS objavljuje dokaz / Evo kako je SDA istrgovala priču o zaštiti bošnjačkih nacionalnih, vjerskih i drugih prava u RS-u

Ponedjeljak, 10.10.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti


Prije četiri godine su zastupnici SDA u Skupštini Republike Srpske, glasali za kandidate SNSD  za Dom naroda. Njihovim glasanjem obezbjeđena je četvrta stolica i ključna za HDZ/SNSD većinu unutar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  Na stranu to, što je tu fotelju ispunila opskurna Dušanka Majkić.
Ovih dana, iz SDA izvora kukaju kako je u Skupštinu Republike Srpske Dodik uspio ubaciti svoja tri SNSD Bošnjaka. Time Bošnjaci, definitivno gube  kontrolu nad bošnjačkim klubom u Vijeću naroda RS.

Usporavanje i sprečavanje donošenja antidržavnih zakona u Republici Srpkoj više neće biti moguće, jer klub Bošnjaka nema potrebnih šest ruku za pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a.

Potpuni doprinos dodatnom debaklu Bošnjaka u RS, obezbjedila je koalicija Pokret za Državu,  odnosno SDA i lokalni politički filozof/farmer Edin Ramić, koji je vodio cijeli projekat izbora u ime SDA i Bakira Izetbegovića u manjem entitetu.

Naime, Edin Ramić, SDA i partneri, podnijeli su CIK-u, kandidatske liste za kompenzacione mandate za Skupštinu RS. Nosilac te njihove liste je anonimus Saša Grbić, koji se izjašnjava kao Srbin.

Srbin Grbić je Bakirov nosilac liste za Skupštinu Republike Srpske. Sve se istrgovalo i prodalo kako bi na državnom nivou kompenzacionu listi nosio Edin Ramić. To su Bakirovi kompromisi!

Ti meni Edina, ja tebi isporučim nacionalni interes. 
Taj jedan Bošnjak, koji neće biti u klubu Bošnjaka, a mogao je dobiti kompenzaciju umjesto Saše, je ključni za gubitak mehanizma vitalnog nacionalnog interesa.

Tako to izgleda, kada SDA prodaje i trguje.

Muderis i svi ostali muderisi, koji su u cijeloj kampanji dizali buku za SDA, vjerovatno nisu obraćali pažnju na ove sitne SDA prevarice. Njima to nije bitno, jer oni ne poznaju procedure.

Na ovoj kompenzacionoj listi je npr. i Begija Smajić, koja je simbol borbe Bošnjaka za njihova politička prava u RS.

Međutim, to Begiji nije bilo dovoljno, niti joj je bila dovoljna mahrama i njeno bošnjaštvo. Ona je tek četvrta na toj listi. Daleko iza Saše Grbića nosioca Bakirove liste.

Šta ćemo sada muderisi?? Ima li neki patriotski komentar?

(PRESS)