Srijeda, 23.10.2024.

Ovo su prva dva direktora kojim ćemo vidjeti leđa nakon formiranja vlasti bez SDA

Nedjelja, 09.10.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Stranka demokratske akcije (SDA) neće biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou.

Procesima u institucijama Bosne i Hercegovine i Federacije BiH liderisati će koalicija predvođena SDP-om, NiP-om, Našom strankom i NESS-om, a koja će odmah po imenovanju novih saziva vlada smijeniti nesposobne kadrove SDA.

Prva na listi osoba kojoj će građani Bosne i Hercegovine vidjeti leđa jeste falsifikator fakultetskih diploma i penzioner, a koji se dovodi u vezu s počinjenjem brojnih krivičnih djela.

Riječ je o direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću kojem je davno istekao mandat, a kojeg je Bakir Izetbegović svim silama održavao na poziciji direktora odakle je prioritetno štitio interese SDA.

Kako saznajemo, od Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine bit će zatraženo da izvrši specijalnu reviziju u OSA BiH kako bi se utvrdilo tačno stanje u kojem se nalazi OSA BiH nakon odlaska Osmana Mehmedagića.

Sva sporna dokumentacija bit će dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a sa dosta operacija bit će skinuta oznaka tajnost kako bi se javnost upoznala do koje granice je išla zloupotreba državne obavještajne službe u političke svrhe.

Poseban akcent bit će stavljen na kadrove koji su zaposleni za vrijeme mandata Osmana Mehmedagića kao i opravdanost njihovog zapošljavanja.

Treba imati na umu kako je OSA BiH specifična institucija u kojoj se posao, ali i otkaz dobijaju bez obrazloženja.

Što se tiče Federacije Bosne i Hercegovine, u februaru 2023. godine mandat ističe trenutnom v.d. direktoru Federalne uprave policije Ensadu Kormanu koji je također kadar SDA.

Kormanov mandat obilježile su brojne nepravilnosti i krivične prijave, a novi direktor bit će imenovan odmah po okončanju procesa formiranja Vlade Federacije BiH.

Isto kao i u slučaju OSA BiH, od Ureda za reviziju institucija Federacije BiH bit će zatraženo da uradi specijalnu reviziju u FUP-u.

Pod posebnom lupom naći će se načelnici sektora od kojih nijedan, za kojeg se utvrdi da se ogriješio o zakonu, neće ostati na poziciji.

Posebno će biti ojačana interna kontrola, a brojni postupci odnosit će se na one koji su radili po naredbama političkih centara moći, koji su bili politički aktivni i koji su počinili bilo koji drugi disciplinski prekršaj.

U oba slučaja cilj je od OSA BiH i FUP-a napraviti depolitizovane službe koje će služiti interesima građana, saznaje PRESS.

(PRESS)