Četvrtak, 18.04.2024.

Šta im znači 13. delegat: SDA ide u blokadu Federacije i zadržavanje Fadila u tehničkom mandatu?

Četvrtak, 08.12.2022. | BiH | Najnovije | Vijesti

Današnjim žrijebom odlučeno je da će preostalog bošnjačkog delegata iz Kantona 10 dati lista Stranke demokratske akcije. S ovim SDA dobiva 12 delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH, a s obzirom da njihov partner DF ima jednog delegata, to je ukupno 13 delegata.

Šta to konkretno znači?

Prema izmjenama Izbornog zakona koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), za nominiranje kandidata za predsjednika FBiH potrebna je podrška najmanje 11 delegata (od 23) u klubu svakog konstitutivnog naroda u Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zašto je izbor za predsjednika Federacije BiH važan?

Nakon što klubovi naroda u Domu naroda odaberu kandidate za predsjednika FBiH, potrebno je da opća većina u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH podrži predložene kandidate.

U slučaju obezbjeđivanja podrške, formira se predsjedništvo FBiH, a tri odabrana kandidata potom između sebe biraju novog predsjednika Federacije, dok ostala dvojica automatski postaju potpredsjednici.

Nakon što obavi konsutlacije s kandidatom, predsjednik Federacije nominira kandidata za premijera Federacije BiH, kojeg potom trebaju potvrditi oba doma Parlamenta Federacije BiH. Međutim, za nominiranje premijera FBiH, potrebna je saglasnost oba potpredsjednika.

SDA već danima indirektno najavljuje da zbog kontrole bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH, vlast bez njih neće biti moguća. Po ovom scenariju, potpredsjednik za kojeg se u SDA nadaju da će biti izabran u predsjedništvo FBiH odbio bi dati svoju saglasnost za imenovanje premijera FBiH iz bloka koji čine HDZ i osmorka, čime bi se prolongirao tehnički mandat Fadila Novalića koji već ulazi u petu godinu. Iz SDA se nadaju da bi to potencijalno “slomilo” HDZ i navelo je da u konačnici ipak idu u koaliciju sa SDA.

Drugim riječima, SDA se uzda u blokadu Federaciju Bosne i Hercegovine kao oružje kojim će spriječiti novouspostavljenu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH da preuzme vlast.

Inače, u demokratskim državama, davanje mandata kandidatu parlamentarne većine za sastav nove vlade stvar je čiste formalnosti. No SDA pak u tome vidi priliku da blokira kompletnu Federaciju BiH.

Ostaje samo da se vidi koliko daleko će dogurati u toj svojoj namjeri.